Fuziah Salleh

Mendamba Politik Baru

Kuantan dilanda banjir

Laporan oleh JZ

Sehingga semalam, Ahad 4 Januari 2009 dilaporkan seramai 2,921 mangsa daripada 553 keluarga dipindahkan ke 22 pusat pemindahan yang melibatkan enam daerah di Pahang. Daerah yang dilanda banjir adalah Kuantan, Cameron Highlands, Lipis, Raub, Pekan dan Maran.Maklumat ini telah dilaporkan oleh Bilik Gerakan Banjir, Ibu Pejabat Polis Kontinjen(IPK) Pahang.

Daripada jumlah itu, Kuantan mencatatkan angka tertinggi iaitu seramai 1,753 mangsa daripada 387 keluarga dipindahkan ke 13 pusat pemindahan.Antara kawasan yang terlibat adalah Sungai Lembing,Panching, Jaya Gading, Kampung Pahang, Cendering, Kampung Jawa, Taman Tas dan Gambang.

p1030267Sebaik dilaporkan oleh pegawai khas YB Fuziah, En Zainurin Mohd Noor atau dikenali sebagai Pok Ja berkenaan banjir yang melanda kawasan DUN Inderapura iaitu Kampung Pahang dan Kempadang Makmur, YB Fuziah Salleh telah bergegas ke tempat kejadian pada malam 3 Januari 2009 sebaik sahaja tamat bermesyuarat di pejabat beliau di Jalan Beserah.

Beliau yang ditemani oleh lebih kurang 15 org AJK Bahagian PKR Kuantan dan Wanita Bahagian Kuantan telah melawat Kempadang Makmur yang dinaiki air sekitar jam 11 malam. Ketika ini air telah surut dan hujan renyai-renyai. Hujan turun dengan lebatnya selama dua hari berturut-turut sebelum ini mengakibatkan air naik ke kawasan yang rendah dan kawasan yang mempunyai masalah saliran longkang dan perparitan. Seperti yang dialami oleh penduduk Kempadang Makmur di Lorong 14 ini, saliran longkang yang tidak baik mendatangkan musibah kepada penduduk kawasan ini.

Selepas itu, YB telah melawat penempatan sementara 4 keluarga p10302962di Kampung Pahang yang dinaiki air. Ketua kampung dan beberapa orang wakil kampung yang berjaga menyambut baik kedatangan YB dan rombongan beliau untuk bertanyakan keadaan semasa dan memberikan sedikit sumbangan makanan kepada mangsa banjir ini. 

Sebelum beliau bertolak ke Kuala Lumpur semalam, beliau juga sempat singgah ke pusat pemindahan banjir di Sek Men Keb Gudang Rasau. Ketika itu seramai 63 keluarga iaitu 285org yang berada disitu. YB disambut oleh Ketua kampung En Hanif dan JKKK yang bertugas ketika itu.

p1030269   p1030287 

p10302991       p1030302

Pelbagai bantuan sedang dilakukan oleh PKR Bahagian Kuantan dengan kerjasama Pejabat Ahli Parlimen Kuantan terutama dari segi bekalan makanan, pampers bayi dan pakaian. Sebarang bentuk bantuan dari orang ramai diterima di Pusat Khidmat KeADILan Kuantan di Jalan Beserah untuk diagihkan kepada mangsa banjir, terutama bagi kes terpencil yang tidak mendapat bantuan oleh pihak-pihak lain.

Advertisements

January 5, 2009 - Posted by | Politics

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: