Fuziah Salleh

Mendamba Politik Baru

IPP BERI RESPON BALAS

Sehubungan soalan saya di Parlimen berkenaan hal perjanjian berat sebelah IPP dan pembayaran yang di tanggung oleh rakyat, berikut ialah article yang disiarkan Malaysiakini berkenaan respon IPP. Sila rujuk soalan saya dan juga kenyataan media saya sebelum ini berkenaan IPP  

Don’t blame IPPs for energy woes: group

(MALAYSIAKINI)

Dec 3, 08 2:24pm

The Association of Independent Power Producers (Penjanabebas) fended off accusations today that its members are to blame for the billions of ringgit ‘wasted’ in paying for the unnecessary excess in energy supply.

While energy reserve margins are essential to ensure a reliable supply of electricity, the actual amount of standby capacity is a matter of debate, argued association president Dr Philip Tan in a statement to Malaysiakini.

He said that the final decision as to how much of such reserve energy is needed is best left to the government.

Tan was responding to last week’s report that taxpayers were paying RM8 billion to IPPs for providing unnecessary excess of backup energy.

Last Thursday, Kuantan MP Fuziah Salleh argued that the country needs a reserve energy margin of only 20 percent, instead of the existing 40 percent.

She said that billions of ringgit could have been saved by lowering the reserve energy margin instead of paying IPPs to produce power which is ultimately not used.

Fuziah was responding to Deputy Energy, Water and Communication Minister Joseph Salang, who had revealed in Parliament that state-owned Tenaga Nasional Berhad paid 13 IPPs some RM43 billion for energy, including the reserves, over the past four years.

She urged the government to “stop burdening the people” by reining in the IPPs that she accused of “acting without any accountability.

IPPs: We cannot resolve energy issues alone

However, Tan said reserve margins are essential for “integrated grid system supply reliability and security”, citing the power blackouts in the early 1990s as serving to underscore the importance of having a reliable supply to meet rising demands.

He went on to explain that the magnitude of the reserve margin for a grid system would depend upon “the system size, the availabilities of the power plants, and hydrological inflows to the reservoirs of the hydro power plants as well as the security level of supply planned for the grid system.”

“Some countries choose to have higher reserve margins (70 percent in Singapore) while others may opt for a lower standby capacity,” said Tan.

“While the margin of standby capacity is a source of debate, the association’s stand is that the matter of energy supply versus demand is best left to the authorities entrusted with the planning of such matters,” he added.

On the claim that RM8 billion was being wasted on payments to IPPs, Tan said this and other issues, such as the perceived high tariff rate borne by taxpayers, is not for the association to answer alone.

“While it is convenient to blame the IPPs for the shortcomings in the energy sector, including the perceived high tariff rate, it should be recognised that an industry-wide restructuring may be the best option to address these shortcomings.

“The IPPs, as one of the many players in the sector, cannot by themselves resolve the industry’s issues. It is the collective responsibility of the regulators, industry players and other stakeholders to restructure the industry towards a more sustainable model.”

 

December 7, 2008 - Posted by | Politics

6 Comments »

  1. YB, GPMS bercdg nak berforum dgn YB berhubung perancangan YB untuk memajukan kuantan>….

    Comment by Suara Adiwangsa | December 7, 2008

  2. GPMS jgn buang masa forum2 pulak dgn YB ni. Dia mana ada perancangan utk majukan Kuantan. Apa yg dia boleh buat? Masalah gerai aidil adha pun MCA dgn Setpol MB yg selesaikan! Yg GPMS bodoh nak glamer YB tak boleh buat apa2 ni kenapa? Jawapan dia nanti dah tau dah…”kami pembangkang tak boleh buat apa2″
    Tengok saja trajedi Bkt Antarabangsa. Siapa YB kawasan tu? Dari PKR sama dgn Fuziah ni. Apa azmin ali boleh buat?

    Comment by ANAK PAHANG JATI | December 8, 2008

  3. InsyaAllah boleh…..
    Sila hubungi PA saya Jue, 0192612838

    Terima Kasih

    Comment by Fuziah Salleh | December 10, 2008

  4. Kononnya Anak Pahang Jati,

    Kenapa terlalu rasa rendah diri? Kenapa you ada inferiority complex? You rasakan GPMS tak ada hak nak berforum dgn YB kenapa? That’s the problem with people like you, dah mengaku kalah sebelum pergi perang, saya berdoa semoga Allah kurangkan manusia2 yg tak ada ‘guts’ macam you di dlm dunia ini, kalau boleh tak ada kan terus! Orang macam you ni lah yg menjahanamkan bangsa dan buat malu Islam!

    Pasal Azmin Ali dan Bukit Antarabangsa, dei… tamby.. baru 8 bulan la PKR memerintah, anak haram mana yg pulun duit berguni untuk luluskan projek2 tu dulu? Kalau GPMS tak boleh adakan forum dgn YB, kenapa you tak suggest GPMS berforum aje dgn MPAJ atau Khir Toyo a/l jawatotok tu? Atau berdialog dgn Mat Tyson a/l RM tu dan selesaikan dan korek hingga akar umbi who is the culprit of all this tragedy?

    Comment by UcuZalley | December 12, 2008

  5. salam kpd anak jati pahang…..mungkin saudara tidak mengikuti perkembangan menlalui berita atau saudara ini adalah jenis yang tidak suka kepada keharmonian.
    Saya lihat sendiri didalam berita RTM,TV3 serta astro bernama tvzmin ali meniringi sultan selangor melawat ke tapak kejadian tanah runtuh di bukit antarabangsa.
    sebelum memberi kenyataan lebih baik lihat diri sendiri,adakah aku cukup sempurna untuk menjadi pemimpin?kami mengalu-alukan pemimpin yang berwibawa kerana dalam pakatan rakyat kami tidak mengejar darjat atau pangkat tetapi kami bekerja satu pasukan.berat dan ringan maslah yang ihadapi kami tempuhi bersama.
    kami masih baru didalam mentadbir negeri-negeri yang telah diberikan kepercayaan oleh rakyat pada pru12 yang lalu oleh itu masih ada kelemahan yang akan kami di pakatan rakyat cuba untuk memperbaiki…..insa allah.
    tetapi kami amat hairan dengan BN yang dah 50 tahun memerintah MALAYSIA masih lagi banyak kelemahan.
    kita bayangkan hidup kita yang menjangkau 50 tahun,adakah kita masih berada di takuk lama?mesti ada perubahankan?Ini tidak kepada parti BN.
    Dulu wang ihsan sekarang royalti minyak!mana satu yang hendak digunakan?kami pening kepala dengan mainan politik yang sempat yang cuba dimainkan oleh BN.Insa allah rakyat Terengganu bukan BODOH…..tak percaya saya berani sahhut cabaran.dengan keyakinan dan kepercayaan rakyat Pakatan Rakyat akan menang di MP K Terengganu….allahuakbar….

    Comment by aku.... | December 15, 2008

  6. anak jati pahang awak ada situ ke masa masalah gerai aidil adha? apa punca masalah awak tahu ke?memang betul masalah selesai oleh mca dan setpol mb phg tapi punca masalah bukankah sebab oleh juak juak org ni juga?masalah kecik mcm tu terpaksa panggil org besar settlekan sebabnya org besar dah sapu hak org kecik.

    Comment by hama | December 18, 2008


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: