Fuziah Salleh

Mendamba Politik Baru

Kenyataan Media-Respon kepada Jawapan Timbalan Menteri

27hb. Nov 2008

Timbalan Menteri sebentar tadi mengakui bahawa ada lebihan ‘standby capacity’ akan tetapi enggan bertanggungjawab  dengan memberi alasan bahawa ianya tiada didalam perjanjian PPA

Sikap ini menunjukkan sikap yang sungguh tidak bertanggungjawab pihak Kementerian.

 Sekarang ini TNB membayar untuk 140% pengeluaran tenaga dari IPP yang bernilai dekat RM43 billion diantara tahun 2004-Mei 2008. Ini bermaksud lebihan sebanyak RM13 billion (100% ialah RM30billion). Katakanlah IPP beroperasi dengan ‘standby capacity’ sebanyak 20 % sahaja iaitu mengikut aras antarabangsa  sepanjang tempoh ini  sebanyak RM8 billion boleh di jimatkan.(TNB membayar untuk pengeluaran 120% sahaja )

Sebaliknya pihak Timbalan Menteri pula mengatakan bahawa ingin mencari jalan menggunakan lebihan tenaga tersebut sedangkan tenaga bukan merupakan sesuatu yang boleh di masukkan kedalam tabung simpanan. Sementara itu rakyat terus menanggung beban

Pihak Kerajaan sepatutnya tidak membebankan rakyat dengan keadaan ini dimana rakyatlah yang menanggung beban kos tariff elektrik.

Saya gesa pihak Kerajaan lebih bertanggungjawab didalam hal ini dan berhenti membebankan rakyat. Laksanakan satu  Penilaian semula terhadap tingkah laku sesuka hati IPP yang tidak mengikut aras antarabangsa ini, dan hentikan pembayaran lebihan terhadap IPP yang mengeluarkan tenaga berlebihan.

Satu Penilaian Perjanjian PPA mesti dilaksanakan dengan mengambil kira kepentingan rakyat yang dibebankan dengan kos bayaran tariff.

 

Fuziah Salleh

Ahli Parlimen Kuantan

 

Advertisements

November 29, 2008 - Posted by | Politics

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: