Fuziah Salleh

Mendamba Politik Baru

Parliamentary Caucus “Free MP Teresa Kok” formed

The Caucus was formed this afternoon at the Bilik Taklimat, Parliament.   MPs from the Pakatan Rakyat came to support the Caucus formation.   YB Lim Kit Siang chaired the occasion and was happy to introduced YB Zaid Ibrahim, the ex-Minister who just resigned from Cabinet, who also came to show support for the cause.   YB Lim Kit Siang was rather disappointed that none of the other BN MPs came.

Photobucket

Several YBs spoke –  YAB Tan Sri Khalid Ibrahim, Mentri Besar Selangor, YB Dr Hatta Ramli, PAS, YB Sivarasa, KeADILan, YAB Mentri Besar Pulau Pinang, YB Karpal Singh, and Dato’ Zaid Ibrahim.

Photobucket

The Caucus will move to seek support from other Parliamentarians – the IPU, AIPA and CPA.

Rakyat Seputih telah dinafikan hak bersuara mereka di Parlimen kerana Ahli Parlimen mereka telah ditahan di bawah ISA, kata YB LimKit Siang.

Kerajaan negeri Selangor sebulat suara menentang ISA dan telah mengambil tindakan untuk menggunakan saluran undang-undang dengan membuat kajian, selain herbas corpus, oleh peguam-peguam.

Teresa Kok, kata Tan Sri Khalid, semalam sepatutnya berbincang dengan 200 ahli-ahli pelabur Jepun yang telah melabur di Negeri Selangor, tetapi agak janggal untuk menerangkan kepada mereka bahawa Ahli Dewan Undangan Negeri Selagor itu telah ditangkap di bawah ISA dan menjamin keadaan keselamatan Negeri Selangor!

Di antara projek yang sedang dibawah urusan oleh YB Teresa Kok melibatkan pembangunan tanah pertanian yang melibatkan 85% orang Melayu di Sabak Bernam, Sg Besar dan Tanjung Karang.

Tan Sri Khalid menyebut bahawa YB Teresa Kok menyumbang kepada pembangunan semua kaum daripada berbagai lapisan masyarakat di Selangor.

Kerajaan dan ADUN-ADUN Negeri Selangor akan bersama-sama dengan Kaukus Bebaskan Ahli Parlimen Teresa Kok sehingga beliau dibebaskan.

PAS yang diwakili oleh YB Dr Hatta Ramli menyokong penuh Kaukus ini.

YB Sivarasa, wakil KeADILan telah berpendapat ISA mestilah dimansuhkan kerana ia suatu Akta yang mudah disalahgunakan untuk menegakkan kekuasaan politik.

Photobucket

Ahli-Ahli Jawatankuasa Kaukus Bebaskan Ahli Parlimen Teresa Kok diwakili oleh:

YB Lim Kit Siang/YB Azmin Ali/YB Kamaruddin Jaafar : Pengerusi Bersama

YB Salehuddin Ayub /YB Sivarasa/YB Chong Eng : Timbalan Pengerusi

YB Fong/YB Dr Siti Mariah/YB William Leong : Setiausaha

Ahli-Ahli Jawatankuasa:

YB Fuziah Salleh/YB Saifuddin Nasution/YB Johari

YB Kula/YB Kok Wai/ YB Hatta /YB Anthony/YB Khalid Samad/YB Mahfuz

Photobucket

Posting saya terdahulu mengenai penangkapan Teresa Kok : Teresa, Teresa…

September 17, 2008 - Posted by | Politics

8 Comments »

  1. Anwar,
    Dengar sini saudara ku,
    Kita bicara dari hati ke hati.
    Kita tidak punya banyak masa untuk bicara,
    Musuh kita mengatur langkah penuh dusta,
    Andai kita lewat untuk terus mara,
    Mereka bakar sentimen agama dan musnahkan kita

    Anwar,
    Sedang semangat rakyat masih membara
    Jangan dipelawa musuh untuk berbicara

    Anwar,
    Andai dalam Ramadhan kita tidak bertindak
    Syawal tiba, mereka masih tidak berganjak
    Maka rakyat akan bertempiaran lagi
    Menjerit reformasi yang entah keberapa kali

    Dan berdendanglah semangat dijalanan
    Seperti hikayat yang tak pupus dek zaman

    (Sampaikan salam saya buat DSAI)

    http://www.kerajaanrakyat.com/

    Comment by Kerajaan Rakyat | September 17, 2008

  2. jika islam di pandang remeh dan tidak baik untuk agama lain,
    jika islam dan ramdhan tidak di hormati,
    maka syaitan akan tunggu di depan syawal.
    apabila ini berlaku,
    bersiap lah anak bini, cucu cicit dan rakan jiran tetangga..

    PERANG..

    Alasan Perang ?..anwar. Simple and the best Reasoning.

    Tak percaya ?
    ..maka tunggulah sehingga datang hari nya mem bungkusan kain sehelai sepinggang tinggalkan rumah dan kenikmatan hidup kerana di arah pindah..macam lebanon..

    Alasan Perang ?..anwar. Simple and the best Raesoning.

    Nak ulang hujah di atas ?

    Tak percaya ?

    ..ulang lah sendiri..

    there’s no end..no end..no end..

    selagi anwar hidup..

    selagi ada manusia bodoh..

    banyak kan manusia bodoh..?

    lihat di luar tingkap tu..

    semua nya monyet..

    Mau ulang komen di atas..

    selagi kulit warna kuning, cokelat dan hitam jadi bodoh..

    maka perang tetap perang..

    ramai yang tunggu..

    kod..chocolate cake..

    Comment by +9 | September 18, 2008

  3. isssshhhh
    Kan korang memuja US… Pi kat Gautamelon diCuba dapatkan ilham… dapatkan nasihat dari rakan2 cerdik pandai kat sana.

    Sebagai AJK caucus baru ni, bawa team yg piTaiwan kat Gautemelon pla and come home and FULLY implement concept US kat sini. Kan US negara DEMOCRACY. Takyah caucus tu ini… kan dah ader contoh da. kan lebih mudah… takyah penat2 duk meeting tak abis..

    Comment by croak croak | September 18, 2008

  4. ada dua rakyat malaysia yang di tahan kat Cuba sana, kenapa tak pi tolong?? adakah kerana mereka orang islam maka puak-puak PR nie buat dekk saja. tapi kalau bukan islam yang menghina islam yang ditahan didalam negara punya la riyuh. kata zalim la itu la ini la. kenapa bila abang besaq (AS) dia orang tangkap orang dia orang senyap saja. dulu anag besaq (AS) dia orang nie boleh pi ceroboh negara orang pas tu culik pulak dia punya presiden, orang macam nie ka yang nak cakap pasai hak asasi dengan demokrasi. depa sendiri yang tak demokrasi nak kata kat orang pulak….

    Comment by matbank | September 18, 2008

  5. noh hai.. pi ambik nasihat dari US bah…

    Teladanilah democracy mereka dalam hal ini.. Kena bom kat NYork… depa tangkap rakyat Afgan…nah, bala menimpa…. kat situ tak habis habis Typhoon menghembus…

    Fuziah pun tak sedar diri… pi Taiwan pun dia dah bawak typhoon ke sana…

    Tengok mata BUSH sekarang… LIAK macam mata BOSSmu… aku psychologist mata

    Comment by croak croak | September 18, 2008

  6. matbank dan Crook, hand bedua jangan nak menyebok kat sini lah..menyemak ngan komen2 bangang…ni PR punya kawasan..pi KJ punya blog dan melalak lah kat situ..

    shoohhhh!

    Comment by BUB | September 19, 2008

  7. BUB

    Kan PR kata tak kira bangsa kaum atau agama, semua akan diberi kebebasan untuk bersuara…. sama sama berkongsi… tak pilih kasih? kan nak berganding bahu untuk sama sama bela nasib semua rakyat… Mcam mana ader kawasan pula niiiiiiii………. hai dah lain macam seruan mu BUB..

    Takkan dah lupa kut… hang tak pi perhimpunan ker dengar kata2 ini??

    Comment by croak croak | September 19, 2008

  8. How you think when the economic crisis will end? I wish to make statistics of independent opinions!

    Comment by ooopinionsss | December 3, 2008


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: