Fuziah Salleh

Mendamba Politik Baru

Pakatan Rakyat Sedia Mengambil Alih

Photobucket

Hari ini rakyat Malaysia menyambut Hari Malaysia- hari di mana negara kita menjadi satu dan rakyatnya bersatu. Hari ini mempunyai makna baru. Selepas bertahun berjuang, melawan sistem yang dilanda dan mengabaikan prinsip keadilan- kita sekarang berada diambang kemenangan. Hasrat kita untuk membina semula negara dan menyatu padukan rakyat Malaysia sebagaimana yang dicita-citakan oleh pejuang-pejuang kemerdekaan sudah semakin dekat.

Keadaan ekonomi yang merudum jatuh dengan kadar pengangguran dan inflasi yang tinggi telah menyebabkan rasa tidak puas hati rakyat yang meluap-luap. Hubungan antara kaum menjadi tegang, diburukkan lagi dengan propaganda oleh media yang dikawal oleh kerajaan. Pentadbiran sekarang gagal untuk menawarkan jawapan buat negara kita keluar dari kedudukan sukar ini.

Pakatan Rakyat yakin dapat menyelamatkan Malaysia dari masalah ekonomi dan politik berbaur perkauman. Kami akan melaksanakannya secara bertanggungajwab, menuruti prinsip undang-undang dan tidak akan sama sekali menjejaskan keselamatan dan kestabilan negara dan rakyat negara ini.

Photobucket Pakatan Rakyat kini memiliki majoriti yang selesa untuk membentuk sebuah kerajaan baru yang stabil. Kerajaan baru yang mencerminkan masyarakat Malaysia yang majmuk.

Jesteru itu kami ingin duduk semeja dengan Perdana Menteri Abdullah Badawi untuk melaksanakan peralihan kuasa secara bertanggungjawab, lancar dan aman. Hasrat ini telah kami sampaikan kepada Perdana Menteri melalui surat yang dikirimkan jam 2.30 petang semalam.

Dengan mandat ini kami bertekad untuk melaksanakan peralihan kuasa yang aman. Kami tidak ingin berulangnya peristiwa yang berlaku sewaktu mengambil alih kuasa di negeri Perak dan Selangor, di mana dokumen milik kerajaan negeri di lupuskan oleh pentadbiran terdahulu.

Kami mengingatkan kepada elemen radikal di dalam Barisan Nasional agar tidak menyalahgunakan kuasa serta menahan para penyokong Pakatan Rakyat. Penyiasatan yang dibuat secara tergesa-gesa oleh BPR terhadap Dato Seri Yong Teck Lee selepas mengumumkan akan membuat undi tidak percaya terhadap Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi merupakan di antara taktik yang kita tolak. Penggunaan ISA terhadap Ahli Parlimen Teresa Kok merupakan contoh untuk menghalang perubahan dengan tidak mengikut lunas-lunas perundangan.

Jesteru itu kami ingin duduk semeja dengan Perdana Menteri Abdullah Badawi untuk melaksanakan peralihan kuasa secara bertanggungjawab, lancar dan aman. Hasrat ini telah kami sampaikan kepada Perdana Menteri melalui surat yang dikirimkan jam 2.30 petang semalam dan kami menuntut beliau memberi perhatian terhadap beberapa perkara seperti berikut :

1) Agar Barisan Nasional tidak menghalang ahli parlimennya dari bertindak menurut suara hati mereka, hak yang dijamin undang-undang serta keputusan yang mereka buat tanpa paksaan.
2) BN tidak boleh menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri untuk menahan ahli parlimen yang berhasrat untuk menyertai Pakatan Rakyat atau ahli parlimen Pakatan Rakyat yang berjumlah 82 itu.
3) Kerajaan BN tidak seharusnya menggunakan kuasa darurat, kuasa polis, atau menggantung perlembagaan mahupun membubarkan parlimen di dalam usaha mereka untuk menghalang Pakatan Rakyat dari berkuasa.
4) Dan Kerajaan Barisan Nasional tidak membuat sekatan jalan raya dan menghalang ahli parlimen, dari memasuki parlimen dan juga institusi-institusi kerajaan lainnya.

Kami yakin Perdana Menteri berkongsi keperihatinan yang sama terutamanya berkenaan kebajikan rakyat dan keselamatan negara. Kami percaya beliau akan memastikan Barisan Nasional bertindak mengikut perlembagaan dan prinsip-prinsip demokratik demi memastikan peralihan kuasa yang aman, serta tiada tindakan sabotaj untuk menghalang hasrat rakyat ataupun menggunakan retorik berbaur perkauman. Photobucket

Kami menyeru masyarakat di semua lapisan agar memahami hasrat kami semata-mata untuk kebaikan negara ini. Saya juga ingin mengingatkan media massa jangan lagi berada di dalam penafian dengan meneruskan propaganda bahawa kami berbohong. Kita sekarang berada dalam era baru maka saya menyeru media massa meninggalkan tabiat lama dan mengambil iltizam untuk meningkatkan professionalisme kewartawanan.

Selepas pertemuan dengan Perdana Menteri, kami berhasrat untuk meneruskan gerak kerja kami sebagaimana yang digariskan oleh Perlembagaan Persekutuan di dalam kami membentuk kerajaan baru dengan perkenan Yang Di-Pertuan Agong.
Photobucket

ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang
Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat

Versi Bahasa Inggeris

Today Malaysians celebrate Malaysia day – the day our country became whole and our people become united. This day has a new meaning. After years of struggle, after fighting against a system that is corrupt and unjust—we affirm that victory is finally at hand. Our vision of rebuilding this country and bringing its people together, as the founding fathers envisioned, is within reach.

The economy is in turmoil with runaway inflation and joblessness creating widespread discontent. Racial tensions have been rising, exacerbated by the propaganda spread in the government owned mainstream media. The administration has offered no vision to steer the nation out of this quagmire and there is manifest erosion in confidence in the current government.

We in Pakatan Rakyat believe we can save Malaysia from economic ruin and the dangerous politics of racism. We will do so prudently, legally and in doing so we will not jeopardize the security and stability of the country and the safety of its people.

We have received firm commitments from members of Parliament in excess of the number required to form a new government, and our government will reflect the diverse makeup of Malaysian society.

It has been our concern to ensure a peaceful transition of power. We do not wish to see a repeat of what transpired in the Selangor and Perak State governments, where following the victory of Pakatan Rakyat on March 8th, documents were shredded and removed by the outgoing administration.

We furthermore advise radical elements within BN against the abuse of state power to unlawfully harass and detain our supporters. The immediate investigation by the ACA of Dato Seri Yong Teck Lee after the announcement by SAPP of its intention to move a motion of no-confidence against Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi is another example of the tactics we reject. The use of the ISA, as has happened to MP Teresa Kok, would be an unlawful impediment to the transition process.

In light these serious concerns, yesterday leaders of Pakatan Rakyat sent a letter to the Prime Minister at 2:30 PM requesting a meeting to discuss the future course of the nation’s leadership and to seek his assurance on the following important matters:

1) That the BN shall not hinder or prevent their BN MPs from acting in accordance with their conscience, constitutional rights and independent judgment;
2) That the BN government shall not invoke the Internal Security Act to detain any of the MPs who will join Pakatan Rakyat, or any of the present 82 Pakatan Rakyat MPs;
3) That the BN government shall not invoke emergency or police powers, or suspend the constitution, or dissolve parliament in response to our intention to form a new government;
4) That the Barisan Nasional government shall not impose road-blocks and impede the MPs from gaining access to the House of Parliament and the institutions of government.

We believe the Prime Minister will share Pakatan Rakyat’s concerns for the welfare of the people and security of the nation. We are confident he will ensure the BN will act constitutionally and democratically to ensure that the transition will be peaceful, and there will be no actions taken to sabotage the wishes of the people or play on racial tensions in the country.

We appeal to all quarters in Malaysian society to understand our intentions are for the betterment of Malaysian society. The mainstream media, in particular, should accept the reality of these historic times and report fairly, accurately and without bias. The irresponsible tact that is used by the media to obfuscate issues, attack opposition supporters and instigate racial tensions must end immediately.

Following our meeting with the Prime Minister we intend to proceed within the framework established by the Federal Constitution in the formation of a new government, with the assent of the Yang di-Pertuan Agong.


ANWAR IBRAHIM
Leader of Opposition
De-facto leader, Keadilan

Gambar-gambar sebelum sidang media:

Photobucket

Photobucket Photobucket

Photobucket Photobucket

September 16, 2008 - Posted by | Politics

79 Comments »

  1. macam mana nak ambil alih nih???

    paklah taknak jumpa anwar??

    kata nak terang kaedah.. tapi tak terang..

    Paklah cabar anwar, sebutkan sahaja 31 mp bn itu!!!

    patutkah saudara anwar berdiam diri??

    Comment by arkib.com.my | September 16, 2008

  2. fauziah

    Berapa ekok KATAK dapat mu tangkap kat Taiwan ari tu eh??

    Typhoon dah hanyutkan KATAK2 semua ker…

    opuchut…. terlatah pla, Daging katak haram!! Jadi nak hidangkan kat siapo ni….

    Comment by croak croak | September 16, 2008

  3. keh keh keh..angan2 mat jenin….yg menyokong pun sama…asyik ‘dakwa’ ‘mendakwa’ alahai sume org pun boleh cakap ada yg nak melompat..sampai tualah terinign nak jadi PM…keh keh keh..tp heran, namyak pulak org2 bahalol kat msia nih yg percaya cakap mat jenin tuh…

    Comment by ck | September 16, 2008

  4. Cakap berkobar2 bukan main lagi..siap dateline lagi 16sept..bila habuk pun tarak, macam2 alasanlah bagi…cakap ake kat Al-Juburi tuh kalau nak jadi PM jadi yg berhemah, tunggu PRU akan dtg, bila mng hah jadilah PM pilihan rkayat jgn jadi PM pun naik main belakang..tp apa nak hernanya mmg jenis main belakang..keh keh keh

    Comment by ck | September 16, 2008

  5. bagus betul YB fuziah bercakap dalam Awani Global tadi.. tapi buktikan.. at least 5 orang MP diumumkan pun, rakyat dah gembira..

    xpayah la sorok lama2 YB..

    buat ck,
    sapa yang sokong kerajaan lagi bahalol..
    nak sokong apa kerajaan cabuk macam tuh..

    website nak kristiankan org melayu dah bersepah kat internet ni..

    takde pulak kerajaan nak ambik tindakan ISA.. orang yang didakwa “cuma minta kebenaran” untuk azan diperlahankan pulak kena tahan ISA..

    bahalol sapa percaya, wartawan kena tahan ISA sbb nk lindung keselamatan…

    Comment by arkib.com.my | September 16, 2008

  6. Ahhhhhhhhhh, nipu aje. Tiada mp yg akan lompat. Jika da, tunjukkan bukti. Cakap kosong tak mainlah.

    Comment by kjsaljkdkjl | September 16, 2008

  7. Dengar kahbarnya PB Fuziah yg akan lompat ke BN. Betul ke?

    Comment by kjsaljkdkjl | September 16, 2008

  8. Saifuddin Nasution dan Fauziah teringgin sangat nak rasa Chee Cheong Fun… nasib takleh makan, inti2 dalaman tak halal oooo, pi Taiwan, nak tangkap katak pla……. isi katak pun takleh makan… tak halal…

    Silap2 resepi asli kita, cucuk KODOK pisang nanti pula ader daging Katak, species KODOK…

    Comment by croak croak | September 16, 2008

  9. Yb Fuziah akan masuk umno…itu berita terbaru yg aku dengar dari org kuantan. Boleh sesiap sahkan berita ini?

    Comment by kjsaljkdkjl | September 16, 2008

  10. Yb Fuziah ader dapat tangkap lebih KATAK…. Sila kirim se ekor, cucu saya perlu untuk projek Biology… kena bedah pla, nak tengok denjutan jantung dalaman. KATAK pun OK, KODOK pun OK…

    Comment by croak croak | September 16, 2008

  11. apa dua bahalol mengarut diatas..
    cuba la tulis dengan ilmu sikit..

    yang buat macam budak picisan tepi jalan ni buat apa..

    sorang asyik dengan sifat kataknya..

    sorang lagi duduk kutip cerita di ceruk tok kun..

    Comment by arkib.com.my | September 16, 2008

  12. arkib….
    Malam ni nak hujan kut… banyak bunyi katak di longkang eh…….

    Kena cari torchlight cepat2 ni, nak tankap hantak kat YB Fauziah…. Tak yah dia terpaksa melanda ribut taufan ke Taiwan untuk tangkap KATAK KODOK.. Buang duit ajer, saya tangkap dan jual, sekok berapa??? Nak raya ni,

    Belakang rumah saya duk kuak bunyi…. auuummmh, croak croak…

    Comment by croak croak | September 16, 2008

  13. Pendedahan ikhlas daripada bekas pejuang PKR.

    CORETAN DRP ALMARHUM_ zemi
    BISMILAHIRAHMANIRAHIM
    ASALAMUALAIKUM WBT.

    MEMANDANGKAN SAYA ADA MENERIMA PM DRP BEBERAPA SAHABAT YG MEMOHON SAYA MENYIARKAN CORETAN INI,MAKA SAYA POSTING SEMULA HARI INI.KPD WM DAN MOD SAYA BERHARAP ANDA DPT BERTINDAK DGN ADIL DAN SAKSAMA AGAR TIDAK DELETE ATAU LOCKED THREAD,SESUAI KEBEBASAN MEDIA YG SERING DIUAR-UAR SELAMA INI.

    CORETAN INI SAYA PERNAH POST PD 30/6/08.DAN TELAH DISIARKAN LEBIH KURANG 8 JAM,SELEPAS ITU SUDAH DIDAPATI HILANG.

    Untuk baca seterusnya sila klik link di bawah

    http://mymassa.com/news/118/ARTICLE/1267/2008-07-19.html

    Comment by matbank | September 17, 2008

  14. Petikan dari blog lain:

    “4. Kemudian dia bertanya kenapa penulis tidak menyokong Anwar Ibrahim. Penulis kata mudah sahaja, Anwar hanya dapat 81 kerusi belum cukup untuk menjadi Perdana Menteri. Dalam sistem Demokrasi berparlimen, sesiapa yang menang majoriti dialah yang akan membentuk kerajaan. Sekarang penulis mempertahankan kerajaan yang dipilih oleh rakyat. Jika esok PAS menang majoriti 150 kerusi dalam parlimen, kita akan sokong kerajaan yang dibentuk oleh PAS jadi Perdana Menteri, sebab dia menang. Barulah ada maruah, harga diri dan gentlemen. Dia terdiam.”

    Bermaruah kah pemimpin PKR kerana cuba menjatuhkan kerajaan yang dipilih oleh rakyat????

    Comment by matbank | September 17, 2008

  15. barua2 umno sedang mengamuk!!!apa punya bangsat perangai korang sokong kerajaan yang dah nak terlongkopkan korang!!!Bodoh macam kerbau!!!!korang tahu tak ari ni minyak dah turun lagi kat pasaran global jadi $91dollar setong…apa punya bangang kerajaan umnobn korang sampai tak reti buat kira2 lagi!!!bodoh punya BNumno macam anjing kurap!!!jadilah korang macam pencacai angkat najis paklah dan najib yang busok bangkai!!!!

    Comment by elnino | September 17, 2008

  16. adeyh.

    nak ckp skit pasal nie.bukan x sokong ke apa.tp kan i felt like cara nie sgt x betullah…cam usaha murni selama nie oleh PR semua dah jadi hodoh sbb perkara nie.pujuk2, supaya lompat parti, then ambil alih kerrajaan.

    why x nak just fokus on work to the rakyat i as far as i can see mmg nice and if nak mentadbir do it in the honour waylah..wait another 5 years.x yah rampas2 cara camni.x seronok lah.

    bout the ISA tuh well, bukan semua manusia betol.mesti ada kurng sana sini.same goes to the goverment.semua PM ada cara mereka masing utk mentadbir…they can do mistakes to like you all juga.

    so plyyz..fokus pada kerja utk rakyat i do really like PR in helping other peoples tp plys.. stop ambil kerajaan cara camnih.totally wrong way.even me as a rakyat x sukalah..ikut undang2lah..

    nanti one day masuk dalam buku sejarah malaysia in next few years for ur generation stadi, bukan ke dierg akan kate ” isk desprate btol betol PR nie sampai tergamak buat cara nie nak bentuk kerajaan, kalau ye pon nak tolong rakyat”

    x bestlah kan?
    who knows.

    wslm.

    Comment by fang | September 17, 2008

  17. ada sekumpulan perompak telah bermaharaja lela selama 50 tahun..dari atuk dia sampai anak cucu..rompak je lah keje diorang nih..

    kumpulan perompak nih susah nak hapus..bila time pilihanraya dia bagi suap rakyat RM50 sorang..dia kelentong undi pos..yelah org kerajaan..kalau tak undi beend kang kena tukar gi dalam hutan ceruk mana mana pulak..

    so begitulah adanya sekumpulan penyokong yang bodoh sombong nampak macam mat belia…katanya kalau nak buang perompak2 ni kena cara berhemah..yelah..walaupun mereka perompak..mereka pun harus diberi kebebasan merompak sehinggalah rakyat jelata buang perompak nih dgn cara pilihanraya..

    pusing2 balik asal sbb selagi perompak nih bermaharaja lela selagi tu lah proses pilihanraya akan dikelentongkan..

    kepada mat belia nih aku nak cakap..kalau korang suka dirompak korang penya pasallah. dalam 5 hari kerja, 3 hari korang kerja utk perompak, 2 hari kerja untuk sara anak bini. apa salahnya kan..bagus lah sbb perompak tu pun manusia jugak.

    B.A.N.G.A.N.G!!

    Comment by BUB | September 17, 2008

  18. beno sangat cakap Fang… Kito kito ni ingatkan pilih meko semua baru2 untuk Reformasi… Hah! Dah lima bulan, asyik duk menjala KATAK ajer… Ramai kawan eden kat kampung dah turunkan bendera PKR, rasa malu dan mengeluh rugi diri sendiri. Ingatkan Sangkakan Prince charming nak tolong Reformasikan hidup mereka, padahal, sibuk duk nak tangkap KATAK ajer… .

    Tapi kesian pla kat elnino…. tak cukup duit nak beli minyak lori, nak angkut “31 ekor anjing kurap dan kerbau” harapan masa depan mereka… Projek Khinzir dah dapat restu, nah, sekarang sibuk dengan projek Anjing Kurap dan Kerbau pla… Lapak bonar elnino ni…

    Aduh, selama 5bulan ni, kerja keras beno meko2 ni dalam bidang penternakan Anjing kurap, Kerbau, KATAK, dan Babi rupa2nya… Woof woof, moooo, croak croak, oink oink.

    Arkib nak nama 5ekor KATAK?
    http://allaboutfrogs.org/info/species/index.html
    Nah, lega tak dapat nama KATAK2 ini…

    Comment by croak croak | September 17, 2008

  19. Bub kata:
    “ada sekumpulan perompak telah bermaharaja lela selama 50 tahun..dari atuk dia sampai anak cucu..rompak je lah keje diorang nih..”

    Jangan lupa salah seorang bekas perompak selama 16tahun sekarang nie cuba hendak menjadi kepala perompak yang baru kerana dulu dia merompak tak habis dah kena tendang, jadinya la ni dia nak sambung balik kerjaya dia tapi kali li sebagai kepala perompak lah pulak.

    Comment by matbank | September 17, 2008

  20. so matbank, kalau dah dua dua perompak..apa salahnya tukar perompak? hehe..nape takut?

    Comment by BUB | September 17, 2008

  21. Matbank, this is what i wrote to your beloved saint in http://www.1malaysia.com.my just in case my comment does not appear in his new blog:

    “i couldnt gather enough words to tell you how sickening you are.

    but then again, what do you care…as i dont make you rich and powerful.

    but collectively, we could bring you down and make your future generation poor and disrespectful.”

    Hidup BeEND! Hidup AMENO! Hidup Matbank!

    Hidup one day in the future as a party that truly serves the rakyat!

    Comment by BUB | September 17, 2008

  22. x perlulah saudara/i croak croak menyebut nama katak berulang2.., takut sebut lebih 50 kali, saudara croak croak menjadi katak betul2 pula.. rindu pulak saya kalau saudara/i croak croak dah takde…jadi katak..

    bagi saya, MP yang keluar dari barisan, bukan kerana mereka dibeli atau dipaksa, mungkin mereka sendiri melihat kepincangan kepimpinan barisan yang sudah tidak nampak hala tujunya.. mereka tidak mahu nanti dikenang sebagai salah seorang “keluarga” kerajaan yang merosakkan negara..

    MP ini semua dah lihat kerosakan negara disebabkan sikap pemimpin2 BN yang memperbodohkan rakyat.. seorang demi seorang umum keluar barisan.. sampai seorang menteri keluar dari kabinet.. mereka pasti lebih tahu, lebih arif perkara ini..

    alasan menteri itu, kerajaan x mahu mendengar.. iyee.. kerajaan tidak mahu mendengar, sama seperti kes minyak naik, rakyat minta turunkan.. pak dolah kata, rakyat kena belajar berjimat.. tapi pak2 menteri (t’masuk menteri besar) beli kereta merc e-class berharga hampir 300k sampai 13 biji. alasan, kereta perdana, x sesuai..

    sapa yang percaya mmg bodoh dan bahlol..

    dengan ekonomi makin teruk stkt ini, saya sbg broker, selama 2 bulan ini, x pernah lihat graf klci naik.. setiap hari jatuh..setiap hari warna merah..

    apa yang kerajaan skrg buat?? inflasi makin naik..

    pak2 menteri takpelah, gaji berpuluh2 ribu, makan setiap hari di hotel.. tapi rakyat gaji 2-3 ribu je x naik2..,

    skrg, beras naik berkali ganda..

    pak menteri suruh rakyat makan ubi kayu (apa bodoh sgt menteri ni, zaman jepun dulu pun, jepun x suruh rakyat makan ubi kayu..

    interest loan pun dh naik skrg.. penin.. dah aku ni.. kambing betul barisan..tiap2 bulan nak bayar loan ini, loan itu, charge pulak makin lama makin mahal..

    mesti croak croak , fjfhf (apa susah betul nama ko ni) dan matbank bangga, dengan kerajaan barisan skrg.. sebab semua mende dia naikkan..

    kalau pandai kerajaan barisan ni, naikkanlah ekonomi ataupun naikkan gaji pokok!!!, bukannya naikkan harga barang, harga tiket dan harga minyak..

    -hikayat shahnon ahmad, bukan kisah sebenar penulis-

    -get local news gadget-
    http://www.arkib.com.my

    Comment by arkib.com.my | September 17, 2008

  23. BUB my dearest

    WOOF WOOF, MOOOOOOOOO
    CROAK CROAK, OINK OINK

    Comment by croak croak | September 17, 2008

  24. Isssshhhhh siArkib niiiii,

    Baru bersahur dah nak suruh ternak Kambing plak…
    WOOF WOOF, MOOOOO, CROAK CROAK,
    OINK OINK dan kena tambak lagi satu bunyi kat kandang ternak isssshhhhh MBEK MBEK

    Comment by croak croak | September 17, 2008

  25. Saya baru baca pendedahan bekas ahli pkr tu. Bagi saya, azmin tu rasuah atau tidak, saya tak berani nak kata. Nanti dikatakan menuduh pulak. Tapi tentang sombong, memang betul dia sombong. Kalau nampak kita yg muka kampung sikit, sembang pun tak mau lama. Mentang-mentanglah dia handsome. Tapi mungkin dia tak tahu, pelajaran kita lebih tinggi dari dia.

    Pernah saya jumpa dia sekali, sembang sekajap, terus dia blah.

    Comment by kjsaljkdkjl | September 17, 2008

  26. Matbank, trima kasih pada kamu kerana memberikan info yang sangat-sangat penting kepada semua. Ini kerana pada waktu ini ramai orang yang seakan terpukau dengan suasana yang akan berlaku tapi macam tak boleh terjadi aje!
    Sebenarnya kita semua perlu dapat info yang banyak sebelum memutuskan kemana hala kita. Akhir sekali tanya pada hati kecil kita apa benarkah pilihan kita , jikalau masih belum puas hati mohonlah kepada Allah supaya diberikan petunjuk supaya kita tidak sesat.
    Wallahhuallam..

    Comment by Indera Mahkota | September 17, 2008

  27. Arkib…..
    Sebagai seorang broker bukan sekadar harga minyak ajer, sejak tahun lepas masaalah US mortgage kan dah banyak bagi early warning untuk berhati2, hah… 2buah institusi kewangan tertua dan terkenal, 916 telah gulung tikar, Wall street tumbang 500 keparas rendah thn2000….

    MrPakatan sekadar melabur saham janji2 magic ajer, hah, rasanya sekadar pandai berpidato dan asyik menjala KATAK PURU. Alakabum Alakazum… Alakabra…. lingkop rezeki Rakyat..

    Jangan duk berangan Pelita Aladdin. MrSuperman boleh terbang dengan DAP, depa dah sedia ada ROKET, depa PAS kamu sana sini, macam dibuat kat YB Fauziah, sampai kena terhegeh2 terpaksa meredah ribut taupan keTaiwan cari KATAK. Alakabam Alakabum…. Alakabra….

    Comment by croak croak | September 17, 2008

  28. Petikan dari my massa:-

    Wee Choo Keong seterusnya mempersoalkan Anwar: “Jika YB Menteri Kewangan menganggap beliau bersih, saya harap beliau dapat jawab perkara-perkara berikut:

    1. JUALAN TANAH YANG UTAMA DI BUKIT KIARA DENGAN HARGA “GIVE AWAY”

    Lebih daripada 500 ekar tanah yang utama telah dijual kepada pelabur-pelabur swasta dengan harga “Jualan Murah”. Saya telah dimaklumkan bahawa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah menjual lebih kurang 270 ekar tanah di Bukit Kiara kepada Bukit Kiara Equestrian Club, dengan harga kurang daripada RM30 ribu seekar sedangkan harga pasaran tanah tersebut adalah lebih kurang RM1 juta seekar. Tanah yang utama ini telah dijualkan oleh DBKL kepada Tan Sri Vincent Tan tanpa terlebih dahulu mendapat laporan penilaian dan tawaran terbuka. Kenapa YB Dato Seri Anwar Ibrahim membenarkan jualan tanah tersebut di Bukit Kiara dengan harga yang begitu rendah? Dalam lain perkataan ia seolah-olahnya diberikan percuma. YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim adalah Pengerusi bagi Jawatankuasa Anti Penyelewengan. Kenapa beliau mebutakan matanya dalam kes jualan tanah ini sedangkan ia menjejaskan kepentingan orang ramai? Kenapa beliau tidak mengambil sebarang tindakan untuk menyiasat skandal jualan tanah tersebut? Tindakan untuk menyiasat skandal jualan tanah tersebut? Adakah kerana beliau telah diberikan keahlian dengan percuma untuk Bukit Kiara Equestrian Club? Atau beliau telah diberi konsesi yang istimewa untuk menunggang kuda di kelab tersebut. Adalah menjadi rahsia terbuka bahawa YB Dato Seri Anwar Ibrahim dan YAB Dato Seri Dr Mahathir Mohamad adalah ahli-ahli yang kerap mengunjungi kelab tersebut dan menunggang kuda di kelab tersebut.

    Bahkan, semua orang tahu bahawa YB Dato Seri Anwar Ibrahim pernah mendapat kecederaan leher apabila beliau jatuh dilempar daripada kuda di kelab tersebut? Agaknya kuda pun tahu skandal ini dan ingin mengajar Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Anti Penyelewengan yang tidak menjalankan tanggungjawab? Dalam belanjawan ini, duti untuk alat-alt bagi menunggang kuda telah dihapuskan. Adakah orang-orang kampung atau penaja di bandar yang miskin dapat manfaat daripada dasar ini? Maka jelas, YB Menteri Kewangan hanya berminat menggunakan kedudukannya untuk kepentingan dirinya sahaja.

    Comment by Indera Mahkota | September 17, 2008

  29. Indera Mahkota,
    Ini adalah salah satu tindakkan yang paling amanah yang diambil oleh pemimping agung PR sewaktu beliau di dalam kerajaan.

    Comment by matbank | September 17, 2008

  30. SUDAHLAH..TEMBERANG JE LEBIH

    Comment by barisan | September 17, 2008

  31. salam

    heres my piece of mind about this matter too.i do agree with what fellow fang says.

    masalah pasal YB Anuar Ibrahim tuh jahat ke tak or other BN wrongways in the goverment bukan soalnya disini.itu cerita lain.soalnya disini, cara PR nak ambil alih kerajaan is totally wrong.seolah-olah PR x bersyukur langsung dengan kemenangan besar yg u all dapat.buat je tanggungjawwab tuh dgn sebaiknya, incase rakyat suka so next 5 years who knows you all akan dapat takbir kerajaan dengan cara adil.

    PR sendiri x der rasa cam bersalah ke nak amik alih kerajaan dengan cara pujuk ahli2 parlimen lompat parti nie? mana maruah weyh..ikut undang-undang lah..korang kan parti yg penuh keadilan..plysslah ini mmg x btol.if you all kuat tunjuk yg you all mmg kuat dapat sokongan dari rakyat.

    tindakan ini bukan sahaja memberi pandangan negetif pada penyokong PR sendri malah rakyat yg lain..sbb you all cam guna taktik kotor as u always mention to BN.ok, lets say you all dah bentuk the goverment then ade parti lain yg buat the same thing way like you all plan nak buat nie…i bet you all akan said the same thing too which is x ikut lunas undang2 plus x bermaruah…

    oh dear, if desprately nak tolong rakyat pon, whylah tanak tunggu another 5 years coz all we need is patience..just patience..in the mean time just buat tanggungjawab pada rakyat di tempat masing-masing.kan mudah…x huru hara negara.

    i love PR punya pendirian, tp cara you all nak capai nie its not honourable.

    end generasi akan datang baca sejarah you all nie sendri menggeleng2kan kepala2…

    sekian.

    Comment by dante | September 17, 2008

  32. Macam mana prosedur DSAI nak jadi PM.????

    Takkan declare kat suratkhabar dan pemberita atau media kata saya layak jadi PM kerana PR sekarang dah ada simple majority.

    Parlimen tak bersidang lagi. Kalau tak silap bulan Oktober atau November baru bersidang lagi.

    Kemudiannya kalaulah benar ada ahli parlimen nak lompat parti. Anwar kena bawak usul undi tidak percaya pada Pak Lah.

    Dalam kes yang lepas YDP Dewan menolak usul tersebut.

    Selagi YDP tak terima usul undi tak per caya selagi itu anwar tak boleh isytihar dia ada sokongan simple majority.

    Kemudiannya kalau keadaan menjadi tegang di Parlimen dan DSAI kat nak jumpa Agong.

    Agong berhak untuk menolak perlantikan Anwar kerana majoriti yang beliau perolehi adalah membelakangkan prinsip demokrasi yang mana rakyat lah yang sebenarnya memilih parti yang mereka inginkan.

    Bukankah rakyat yang memilih ahli parlimen mereka atas tiket parti.Kemudiannya senang2 sahja ker ahli parlimen yang rakyat lantik boleh melompat.??

    Bukankah ini satu tindakan yang mencabul pronsip demokrasi berparlimen???

    Agong bukannya tidak bijak membuat keputusan. Baginda boleh meminta Pak Lah membubarkan parlimen dan satu pilihanraya baru diadakan untuk menentukan parti mana yang mendapat undi majoriti yang sah daripada rakyat.

    Sekiranya tiada jalan penyelesaian Baginda juga boleh mengumukan perisytiharan darurat. Dan ketika Darurat Baginda boleh membuat SEBARANG ordinans yang perlu tanpa boleh dicabar oleh mana2 pihak.

    Dengan kata lain bukan mudah untuk Anwar menjadi PM.

    Ada betulnya hujah yang DSAI ni kemaruk kuasa.

    Saya menulis atas dasar fakta semasa yang rasional dan melihat dari segi perlembagaan dan undang-undang.

    Comment by suria | September 17, 2008

  33. HADAP sangat nak jadi PM.
    GELOJOH sangat nak jadi PM.

    YB Fuziah ke Taiwan dan membuat keputusan paling bodoh.

    Comment by fauzi | September 17, 2008

  34. Siapa yang kena TIPU?

    Penyokong fanatik PKR atau BN.
    Dah lerr kena tipu bulat-bulat oleh DSAI dan juga YB Fuziah di bulan puasa ni… Isy.. isy..
    itu pun mau tipu lagi..

    Apa jawatan YB Fuziah di Kabinet nanti lepas ni yer?
    Menteri Kebajikan atau Menteri Belia dan Sukan?

    Saya cadangkan jadi Menteri Belia dan Sukan. Nak tengok YB pecut 100 meter lawan Azalina ataupun YB masuk acara terjun, boleh juga tengok percikan air yang YB lakukan.

    Comment by fauzi | September 17, 2008

  35. fauzi kata:
    “siapa yang kena tipu”

    Semua penyokong-penyokong PR di seluruh Malaysia dan juga rakan-rakan mereka di serata dunia.

    Comment by matbank | September 17, 2008

  36. Saya berdoa cepatkanlah PR ambil kerajaan… dah tak tahan sangat …minyak naik , tol mahal , barang naik, jalan jammed, LRT sesak, tambang naik, salah guna kuasa media, masalah sosial, hiburan berleluasa etc.
    Kerajaan sekarang tak faham dan peduli masalah rakyat totally in state of denial !

    Comment by bunga | September 17, 2008

  37. Cik bunga,
    Kamu betul-betul yakin bila PR merampas kerajaan semua masalah seperti yang kamu nyatakan tu akan selesai??? Harga minyak memang akan turun la ni kan trend dia tenggah dok turun dan kerajaan yang ada sekarang akan review minyak punya price akhir bulan nie. Tol mahal, kalau PR naik pun tol tetap sama juga sebab yang nie dok ada dalam perjanjian konsesi dgn plus. Jalan jammed?? sapa yang perintah pun jalan tetap akan jammed selagi pengguna sendiri tak nak ubah sikap. salah guna kuasa media? la ni PR pun sama juga, kebebasan yang kerajaan bagi depa guna untuk tabur fitnah juga. hiburan berleluasa? kamu pasti yang nie akan kurang?? Bila PR perintah Malaysia kan akan menjadi negara sekular, saya pasti yang nie akan lebih-lebih bertambah lagi. PR mana sokong negara islam. Kalau lagi walau pun Malaysia belum menjalankan undang-undang iSlam sepenuhnya tetapi kita tetap menerima Malaysia sebagai negara islam. Tapi lepas nie Malaysia akan jadi negara sekular 100%. bukan saya kata tapi kamu boleh tanya DAP.

    Comment by matbank | September 17, 2008

  38. kesian penulis diatas.. x reti2 serik.. dasar bodoh setia yang x pernah sedar..

    negara dah jadi tahap mcm ni pun, nak setia lagi..

    bagi aku sapa pemimpin mmg bagi kesan..

    aku ambil contoh zaman mahathir.. xdela tol naik setiap 3-4 bulan..minyak naik pun, masih lagi boleh kawal…

    ekonomi dunia jatuh pun, sampai market malaysia drop gila2… rakyat masih takde rasa kesusahan seperti sekarang.. kecuali yg mcm aku la, kat stock ni..

    rasa bangga negara pun tinggi, malaysia x pernah pulak tewas bak berbalah dengan singapore ni..

    ini zaman paklah, dah 3-0 kosong dh malaysia tewas, jambatan bengkok, iskandar, pulau batu putih… hilang bangga..

    zaman paklah, barang naik gila2.. setiap bulan mest ada mende naik, dari ayam, beras, minyak, tol, tiket.. pergh… paklah-paklah..

    yang hang bahlol kata, malaysia jadi negara sekular tuh apa.. pas ada dlm pakatan, aku yakin, pas kalau dan pemimpin melayu xkan benarkan perkara ini berlaku… bila2 masa pas boleh bergabung dengan UMNO, jika ini berlaku kan..??

    Comment by arkib.com.my | September 17, 2008

  39. Dulu masa mula2 pak lah jadi PM harga minyak berapa?? dalam tahun nie harga minyak naik sampai mana??

    Comment by matbank | September 17, 2008

  40. Cik Mat Bank,

    Siapa yang buat perjanjian dengan PLUS tu kalau bukan pemimpin BN sampai PLUS untung ribu juta. Siapa sebenarnya kerajaan nak tlg ni rakyat ker atau Syarikat besar.

    Jangan salahkan pengguna kalau jalan jammed, kenapa tidak ada alternatif lain..kenapa kerajaan tak boleh fikir macam negara lain yang transportnya effisien.

    Salah guna media mmg ketara sekali, sbb tu rakyat benci nak sokong kerajaan. Tengok sajalah buletin utama TV3 tu tiap2 malam melampau betul dok hentam pembangkang macam kerajaan semuanya betul. Saya berani jamin kalau TV dan surat khabar adil dah lama kerajaan BN tu kalah dalam pilihanraya.

    Sebab itu saya kata kerajaan sekarang ni living in state of denial..

    Comment by bunga | September 17, 2008

  41. Cik Bunga oii,

    Yang draw up perjanjian ngan PLUS adalah Zaid Ibrahim! Masa tu ofis dia di Kg Pandan, lot kedai saja. Ofis UEM di tingkat bawah.

    Mat Bank, croak croak

    Aku tak rasa kamu tak minat dan tak tahu politik. Kamu cakap hanya merapu dan mau buat orang sakit hati saja. Tak berbaloi layan orang macam kamu.

    Setelah banyak kali menang pilihanraya sama ada:-

    (i) dengan smoke screen “tradisi membela rakyat” (tapi lepas tu kebas jugak kebas jugak duit kerajaan/rakyat),

    (ii) buat dajjal (kerajaan PAS Trengganu 1959 kerajaan PBS 1994 dijatuhkan UMNO melalui sogokan wang ringgit kerajaan PAS Kelantan 1978 melalui seruan-seruan memporak peranda ketenteraman awam kemudian mengisytiharkan darurat),

    sekarang tiba masanya UMNO diajar dengan satu cara berpolitik canggih abad ke 21. Tak perlu tengking herdik orang, tak perlu sepak terajang, bakar bendera….cukup hanya dengan menggertak “kami sudah punya ahli yang cukup untuk tubuhkan kerajaan baru” kamu lihat sendiri betapa kelam kabutnya pemimpin-pemimpin UMNO!

    Awatnya kalut?

    Comment by ahmad.munawar | September 17, 2008

  42. ooops sorry. ralat. Para kedua sepatutnya berbunyi,

    Mat Bank, croak croak, dante, fauzi dan sewaktu dengannya,

    Aku tak rasa kamu minat dan tahu politik. Kamu cakap hanya merapu

    Comment by ahmad.munawar | September 17, 2008

  43. Hah, YB Fuziah… KATAK sekarang tak makan lalat uuiii… kena sajikan chee cheong fan.. (豬腸粉 – not really pig intestines but it uses those characters) oooiii..Nak kawin pun sekarang tak sekadar “I love u” ajer ooiii, hantaran kena sepadan. isssshhh. Sedih, YB Fuziah sanggup mengedah ribut taupan dalam bulan semulia ini bawa chee cheong fan nak umpan KATAK oooiii… Daging tu HARAM

    Ribut laungan democracy, korupsi, nak tolong rakyat konon…. Tapi orang2 yang depa pekena, yang duk kojo dalam Gomen terdapat banyak perudu yang sembunyi bawah tempurung. Bilo dah hilang ekor, identiti terbongkar, orang sedar mereka sebenarnya anak anak KATAK, hah, depa cabut naik ROKET.

    Tapi nanti 25percent (31 out of 113)KATAK2 ni dah terjerat dalam jaring depa yang dah kenyang makan chee cheong fan, (豬腸粉 – not really pig intestines but it uses those characters) Uncle serban duk kena tempit hari2 dalam Parliamen, “eh KATAK-KATAK chee cheong fan, duduk, KATAK-KATAK Fuziah, diam”. Depa tak leh suara ooo…terpaksa duk diam bawah tempurung ROKET. Macam maner KATAK2 nak dijadikan pemimpin Rakyat?

    Tengok udah kat Perak, PAS tu berapa kerat sangat kerusi, gigi terkancing2 terpaksa buat keputusan, silap2 kena bedilan ROKET kalau tak sediakan minyak ROKET penuh2!!!

    Sedarler wahai anak2 yang masih beringus POLITIK… Sebab tu DrM, merajuk macam mana pun, dan lanjut umur pun… masih sudi belakangkan emosi beliau masuk semula… Dia yang masak dalam alam POLITIK, tau sangat mcam maner orang, sampaikan YB Fuziah yang berkelulusan Psychology… mudah diPYSYCHOkan eden eden ini…

    Kepada manusia yang ingin menukar jadi KATAK, jangan sangkakan ader princess yang dapat beri ciuman untuk kembalikan mu sebagai manusia. Kepada Pakatan pla, tak kan ler KATAK KODOK harapan masa depan me pulak.. Lucunya kome semua ni….

    Comment by croak croak | September 17, 2008

  44. Cik bunga, ahmad.munawar,

    Sewaktu perjanjian dengan plus, sapa dia pemimpin bn pada waktu tu ya??? sapa dia punya menteri kewangan yer??? sapa pemimpin bn yang rampas kuasa kerajaan sabah dari pbs ya?? oh! ya.. dia sekarang nie menjadi pemimpin agung PR. sebab tu dia hebat dalam bab tubuh kerajaan melalui pintu belakang, dah ada pengalaman rupanya….. hebat… hebat..

    Comment by matbank | September 17, 2008

  45. ahmad munawir…..

    Apahal sensitif sangat pla ni… Fact is FACT… Eh… baca petikan suratkabar,,,, depa pi nak jala KATAK.. Pakar psychology juga turut tergesel2 nak berkaraoke kat HOTEL di Taiwan, cara nak Menawan KATAK2….

    Taufan melanda sampai ader yang maut, kapalterbang tak leh masuk keluar Taiwan, tapi, ooohhhh… punya nak sangat pastikan keselamatan KATAK2 harapan masa depan penentuan pembentukan Kerajaan Aladin!!!

    Alakazam…. Alakazum…. Barisan kena pla hantak MP2 pi Reading dan Australia mahir dalam bidang Psychology dan Philosophy pla, lepas ni baruler sepadan nak berkaraoke dengan utusan pengekor keTaiwan tu kut…

    Ahmad Munawir ni Mat Rempit ker? Hal tol tu takkan tak mampu nak bayak…. Depa depa tu duk tunggu nak KEBAS duit minyak negara ooooiii, sekadar duit TOL depa tak main nuuuuuu…

    Yang Penang pla, cari alasan ajer, traffic jam, hegeh2 minta duit minyak nak buat landasan ROKET, banjir pla, hegeh2 kalut minta dekat RM1b, takut ROKET depa tenggelam…. yang hang duk sibuk hal TOL tu apersal cheapskate sangat….

    Takkan Ahmad Munawir nak tompang naik ROKET juga kut nuuuu

    Comment by croak croak | September 17, 2008

  46. Mat Bank, croak croak

    Ejeklah banyak mana kamu suka. Jenis merapu macam kamu tak perlu dilayan, apa kamu ingat soal politik ini macam bolasepak? badminton?

    Cuma aku nak ulang soalan aku di atas tadi

    Setelah banyak kali menang pilihanraya baik secara baik atau dajjal, tibalah masanya UMNO diajar cukup-cukup ngan cara berpolitik canggih abad ke 21..

    awatnya kalut?

    Takut jatuh ya? Huhuhuhuhuh kesiannn..

    Comment by ahmad.munawar | September 17, 2008

  47. Kepada mamat-mamat yang masih memuji bekas PM itu

    (yang akan dibuktikan sejarah sebagai perosak sebenar institusi-institusi demokrasi dalam negara ni)

    rentikan ler

    (sedor diri sikit weh, kamu dalam blog orang cerdik pandai)

    Comment by ahmad.munawar | September 17, 2008

  48. ahmad.munawar,
    betul kata awak, blog ni blog orang cerdik pandai,
    pandai menipu rakyat, rampasan kuasa katanya peralihan kausa,
    sendiri kemaruk kuasa kata rakyat yang suruh,
    rakyat walau pun tak secerdik pandai seperti orang-orang yang ada blog nie tetapi dia orang tahu apa itu peralihan kuasa dan apa itu rampasan kuasa.
    dia orang juga tahu mana satu pilihan rakyat dan mana satu yang kemaruk kuasa.

    Comment by matbank | September 17, 2008

  49. setuju setuju kato kato matbank…. apa guna cerdik pandai, last last kerja kat longkang duk menjala KATAK…..

    hehehehehehe kesian kat Ahmad Munawir, nak tubuh kerajaan baru, takleh, kena tangkap KATAK dulu….Lompat si katak Lompat, Lompat tinggi tinggi… croak croak

    Comment by croak croak | September 17, 2008

  50. Berkenaan kenaikan tol PLUS. Matbank boleh cabar ni di mahkamah kalau tak betul.(kalau Cik Matbank berani la)

    http://anwaribrahimblog.com/2006/06/17/jawapan-anwar-ibrahim-kepada-penyataan-belaan-tun-dr-mahathir-mohamad/

    14 (iv). Untuk beberapa tahun Dato Seri Samy Vellu, Menteri Kerja Raya dan Daim melobi Defendan bagi pihak Halim dan Projek Lebuhraya Utara Selatan (“PLUS”) mencari kenaikan bayaran tol dengan helah bahawa ianya telah termaktub di dalam Perjanjian Konsesi. Tetapi Plaintif juga terikat dengan surat Setiausaha Agung Kementerian Kewangan, ketika itu Tan Sri Zain Azraai yang telah menasihatkan Daim, ketika itu Menteri Kewangan akan kecacatan terma-terma Perjanjian Konsesi tersebut. Pegawai-pegawai Perbendaharaan dengan teliti mengkaji rayuan PLUS tersebut dan telah memutuskan bahawa kenaikan tersebut tidak boleh dijustifikasikan atau disokong secara fiskal. Defendan kemudiannya membawa isu tersebut untuk pertimbangan Kabinet. Plaintif kemudiannya meyakinkan Defendan bahawa beliau akan secara sendiri mengkaji isu tersebut dan melaporkan kepada Kabinet. Semasa di dalam menimbangkan perkara di atas, Halim telah menemui Plaintif di pejabat Plaintif merayu supaya meluluskan perkara di atas walaupun Plaintif memberitahu beliau bahawa penemuan-penemuan Perbendaharaan adalah kos-kos pembinaan adalah lebih rendah berbanding daripada amaun yang terlalu tinggi yang dituntut oleh PLUS. Plaintif telah menolak rayuan PLUS tersebut. Defendan terlalu tidak senang dan membuat kata-kata sinis terhadap Perbendaharaan dan kemudiannya mengarahkan Plaintif supaya mengakaskan keputusan kementerian pada pertengahan 1998. Namun, tidak lama selepas itu, Plaintif telah dipecat pada 2 Sept 98, membuka jalan kepada Defendan untuk segera meluluskan kenaikan tol yang pertama di antara kenaikan-kenaikan tol lain yang bermula pada Okt 98.

    Comment by bunga | September 17, 2008

  51. ada benarnya pendapat peribadi fang, dante dan suria nih..

    saya mmg berfikiran sperti mereka juga.Anuar nak jadi PM cara x demokrasi.Nie bukan cara Malaysia.cara ini salah.korang x rasa ka ini bertentangan?
    Jumpa Agong belum tentu Agong akan trus mendapat mandat kerana cara PR nie terang-terang bertentangan dengan prinsip Demokrasi berpalimen.

    Kenapalah PR tak mahu memberi fokus sahaja pada lima negeri yg diamanahkan kepada rakyat sebaik mungkin, dan jika berjaya tidak mustahil rakyat akan memilih mereka utk bentuk kerajaan bila PRU akan dtag tiba.kann ke mudah nak tolong rakyat cara begini? PR takyah susah2.rakyat x hura-hara dgr tgk telatah korang and negara insyaallah stabil.

    mintaklah sgt2..Cukuplah.cukup.kelam kabut negara korang buat semata2 nak penuhi agenda nih.

    Comment by loshe | September 17, 2008

  52. Marilah kita buat kerja lain. Jangan dok denger penipuan anwar lagi. Saya sangat kecewa dgn dia. Kita mengharapkan kerajaan betul akan bertukar. Rupanya dia jadi penipu besar. Kesannya, saya tak percaya dia lagi. Kalu sblm ni saya anggap kes saiful tu sbg fitnah, skrg saya rasa kemungkinan betul anwar liwat dia. Tak mustahil ia berlaku, bila mengenali anwar penipu.

    Comment by kjsaljkdkjl | September 17, 2008

  53. wahai ahmad.munawar,

    nie bukan soal sokong PM ke tak.x kisahlah sapa yg jadi PM anuar ke, pak lah ke najib ke, sokong PR or UMNO or BN ke.itu bukan masalahnya.

    masalahnya sekarang, CARA PR nak ambil kerajaan nie TERANG-TERANG SALAH.kalau bebetul nak tubuh kerajaan ikut lunas yg betul.tunggu pilihan raya akan datang.itu sahaja masalahnya.this the facts that you shud know already if u mention that u really into politics world.

    nak kalut apanya..

    Comment by Upi | September 17, 2008

  54. yup!

    betul ckp upi..kepada ahmad.munawar, klau dah tahu ini blog org cerdik pandai, patut org ini tahu mana cara betul dan mana cara salah.sudah boleh berfikir secara rasional.hurm.saya berpendapat YB nie obsess kot dgn Anuar Ibrahim.tu yg jadi camtu tuh.langsung x fikir secara cerdik pandai.

    =)

    Comment by Rexy | September 17, 2008

  55. Lupakan 16 sept. Mari kita buat kerja lain. Sangat kecewa. Malas nak sokong pkr dah.

    Comment by kjsaljkdkjl | September 17, 2008

  56. Dulu penyokong pkr, kini malas nak ambil tahu. Kecewa kena klentong.

    Comment by kjsaljkdkjl | September 17, 2008

  57. kjsaljkdkjl.. Camtu ler kami smua disini duk ngeloh… masuk 5bulan, depa tak buat aper tolong kita, asyik duk menjala KATAK ajer..

    bunga ni duk melatah hal lama aper hal pla ni… orang sibuk nak tangkap KATAK… tolong ler sikit…

    YB Fuziah doh duk sibuk jadi AJK, terhegeh2 sengeh… nak tunjuk hebat… dah lupa tugas menjala KATAK pla ni…. iiiisssshhhh

    2ekor baru ajer terlepas, mai elnini, hanyut pla KATAK ni…. Cepat bah… kat Taiwan telepas di tiup typhoon… satni kat Tawau hanyut dibawa arus elnino pla… 1997 dulu, washing mesin aku, hanyut masuk laut dibedal elnino bah…

    Cakap pasal KATAK, sedap berbuka tadi makan ciKODOK tau… Kok Sabah, pisang segar lagi murah…setandan, bekan sesikat pisang ABU leh beli RM2 ajer, masak atas pokok pla tu, ari ari leh buat ciKODOK…

    Comment by croak croak | September 17, 2008

  58. Den pun dah mengeluh bah… Sedih tk dapat bukti yang YB Fuziah dapat tangkap KATAK…
    Kalo dapat yang 31ekor nanti, baru saya kembali semula kat blog ni……..

    http://www.thailandunique.com/store/spicy-frogs-legs-with-hot-chilies-p-14.html

    Comment by croak croak | September 18, 2008

  59. Upi

    masa UMNO ambil alih kuasa (rampas kuasa kata kamu) dari pairin kitingan dan kerajaan sabah tahun 1994 dulu kamu darjah berapa? Pilihanraya tahun itu siapa yang dipilih rakyat dan siapa yang dipilih duit?

    Kalo sejarah ini pun kamu tak tau, jangan masuk blog politik. Masuk je ruangan hiburan ke sukan ke.

    “Memilih” dalam politik bukan macam memilih pasukan bolasepak woi. “Memilih” dalam politik ertinya menentukan survival bangsa dan negara. Dalam bolasepak tak kisah, asal ada duit, beli je pemain lebih bagus. Tapi dalam politik, mengguna duit untuk membeli wakil-wakil rakyat macam terjadi di Sabah 1994 dulu, tak bermaruah namanya.

    Yang buat kerja tu, parti kesayangan kamulah!

    Huhuhuhuhuk…nak ngejek orang konon, bak meludah ke langit kamu ni

    (yang PR buat sekarang ni, baru gertak-gertak je, itu pun abis gelabah dari pimpinan atasan sampailah kepada yang picisan macam kamu)

    Comment by ahmad.munawar | September 18, 2008

  60. Iisssshhh Ahmad Munawar niiii… kok tak abis gan hal kami bah…

    Hantak rakan2 ku get Sipilok berpidato gan ko baru tahu bah…

    Dulu kami nak ke Tawau/Sandakan/Keningau, kalo tak berduit nak berheli, do hai, jalan tanah merah bah… nak rasa naik proton saga pun tak leh bah… Proton tu kena naik lori baru sampai kedestinasi… Kalo nak limpas Tabin pun dengan executive jet ajer bleh… kalo ikut hutan… tengah jalan, patak balik, titi semua hanyut dek Sungai Kinabatangan bah…

    Nah nak limpas sungai pun, Segama atau Kinabatangan, persun kami gena noik ferry tongkang, jambatan takder bah… Kalo hujan, nak ko pasar, 8pagi, keno bermalam kat pekan, esok baru bole sampai rumah bah…

    Ini keadaan kami sebelum tiba rakan2 BN membangun jalan, jambatan, letrik, air… dulu kami minum mandi hanya guna takungan air hujan yg dihimpun dari bumbung rumah bah….

    Ahmad Munawir jengok ler sekarang ni… waduh… akan terpesona bah… Jangan duk cakap pasai Pairin, dia amat bangga dengan perkembangan pembangunan sekarang bah… Dulu nak dari BKI ke SDK atau TWU, terpaksa naik kplterbang ajer… jalan bicak bah…. Sekarang, 6lane ooooo highway kami…. semua dengan adanya kerja rapat dengan BN….

    Tapi seronok bah, kat cini, pisang amat murah, segar2 lagi… aku hidangkan brongkos special atau ciKODOK ajer kat kau…

    Comment by croak croak | September 18, 2008

  61. Daging katak tak laku disana…. Jaul daging khinzir pun tak laku bah… Semua tu ori bole dapat dari hutan bah… Mu pernah ke Danum Valley…. Sana bole dapat banyak species KATAK2 yang masih undiscovered bah.. Cuba pi cini, tenang2 otak mu bah… nyaman sekali bah..

    Makanan laut kami fresh fresh bah… Ponah rasa daging Payau bah… ni pun takyah
    beli…ori dan segar…

    Kitak gok happy disini bah… Thank U BN…..

    Comment by croak croak | September 18, 2008

  62. saudara fuziah,
    boleh jelaskan perkembangan terkini tetang peralihan kuasa pakatan rakyat?
    rakyat di luar sedang menunggu reaksi DSAI dan Pakatan Rakyat.

    Comment by shahir | September 18, 2008

  63. ahmad.munawar kata:
    “masa UMNO ambil alih kuasa (rampas kuasa kata kamu) dari pairin kitingan dan kerajaan sabah tahun 1994 dulu kamu darjah berapa? Pilihanraya tahun itu siapa yang dipilih rakyat dan siapa yang dipilih duit? ”

    nie saya nak tanya, sapa dia pemimpin umno masa tu yang mengetuai rampasan kuasa dari pbs pada tahun 1994? cuba pi tanya pemimpin agung pkr. dia mesti tau punya la. KERANA ORANG YANG MENGETUAI RAMPASAN KUASA KERAJAAN NEGERI DISABAH PADA TAHUN 1994 YANG LALU TAK LAIN DAN TAK BUKAN ADALAH PEMIMPIN AGUNG PKR. DATUK SERI ANWAR IBRAHIM.
    Dan sekarang beliau ingin mencuba pula untuk merampas kuasa kerajaan persekutuan.

    Comment by matbank | September 18, 2008

  64. matbank

    sama ada kamu ini pekak atau buta atau kedua-duanya sekali, aku rasa siapa yang membaca tulisan-tulisan kamu lebih arif menilai.

    kamu bukan menulis mengikut ilmu tetapi ikut perasaan

    perasaan bebal dan meloyakan

    Baca petikan ini (harapnya kamu ni pandai lah bahasa inggeris)

    The 1994 Sabah state election was held in February that year in the Malaysian state of Sabah. The election was one of the most controversial election in Sabah’s political history. The election was won by the opposition party Parti Bersatu Sabah (PBS), winning 25 state electorates against 23 won by the nation’s ruling Barisan Nasional coalition. However, due to a major defection by members of PBS to BN shortly after the election, PBS was forced out of power resulting in BN forming government in Sabah.[1] The outcome of this election and the defections resulted in the term katak being coined in, the literal meaning of which is “frog”, due the actions of PBS members “jumping” to another political party.[2]
    – Wikipedia

    The Sabah Elections 1999: Respect the People’s Mandate

    Sabah goes to the polls on 12-13 March 1999. It will be a keenly contested election and the ultimate winner will squeeze through with a slim majority, Dr Francis Loh writes.

    Hopefully, this time around the people’s mandate in the 1999 Sabah elections will be respected.

    Unfortunately this was not the case the last time. For although the Parti Bersatu Sabah (PBS) won the 18-19 February 1994 elections through the ballot box, within a month, the majority of the elected PBS assemblymen had switched sides. Then, Pairin Kitingan, the PBS leader, claimed that the assemblymen had been offered hard cash, cabinet positions and various other kinds of inducements to crossover.

    The Prime Minister Dr Mahathir Mohamad denied this. He argued that the erstwhile PBS assemblymen had done so to facilitate development for the people. It was further argued that the PBS, with its slim majority of two seats would not have been able to govern effectively; political instability would have resulted.

    In the event, many of these assemblymen gained cabinet and various positions for themselves subsequently. They had shamelessly put their own individual interests ahead of the people’s trust.

    Di mana ada tulis nama Anwar Ibrahim di situ kawan?

    Comment by ahmad.munawar | September 18, 2008

  65. wahai sedara2 ku sekelian. apa nak dihairankan pasal lompat melompat ni. Kerajaan PAS terengganu tahun 50-an pun tumbang jugak pasal ADUN Parti Negara masuk Perikatan. Kalau rasa janggal sangat pasal lompat melompat ni, pergi belajar sejarah Malaysia dulu baru beri komen pasal lompat melompat tak demokratik

    Comment by HISYAM | September 18, 2008

  66. Selepas ini, selagi blm ada bukti yg sahih, tak perlu percaya apa-apa. Setakat berita dari internet, tak semua yg betul. Bnyk yg menipu. Kalau setakat YB Fuziah yg tulis, usah percaya. Dia ni peringkat kuli saja dlm PR. Bukan pemimpin besar pun. Saya akan cuba risik peribadi YB Fuziah ni dari jiran dia di Kuantan, dan juga kawan-kawan dia semasa di univ. Boleh sesiapa beri saya clue untuk saya mulakan risikan ini? Di mana dia bersekolah dahulu? Univ mana? Apa kelulusan dia? Objektif utama saya hanay untuk tahu peribadi dia, then baru kita boleh nilai adakah dia layak jadi pemimpin. Ini dituntut oleh Islam. Kita mahu pemimpin yang bersahsiah tinggi, dan berperibadi mulia utk memimpin kita.

    Comment by kjsaljkdkjl | September 18, 2008

  67. ahmad.munawar kata:
    “Di mana ada tulis nama Anwar Ibrahim di situ kawan?”
    Memang la tak tertulis sebab masa tu DSAI sebagai TPM dan sebagai menteri yang bertanggung jawab keatas negeri Sabah tak tau nak jawab apa-apa sebab tu dia minta TDM tolong jawab. Dan juga TDM sebagai ketua DSAI terpaksa la memikul tanggungjawab bagi menjawab bagi pihak DSAI pada waktu itu.

    Comment by matbank | September 18, 2008

  68. tertinggal sedikit…

    Sudah diketahui ramai orang yang bertanggung jawab dan yang menberi idea dan yang berusaha agar ianya berhasil adalah DSAI yang sewaktu itu TPM.

    Comment by matbank | September 18, 2008

  69. mat bank

    kalo kamu tak de ilmu, tok sah nak act nak berbahas dalam blog orang cerdik pandai ini

    ada pulak kerana Anwar Ibrahim jadi Timbalan maka dia kena mintak tolong bos dia menjawab? apa kamu ni sekolah atau tidak? Presiden dengar kata Timbalan ke Timbalan ikut kata Presiden?

    baik le kamu masuk blog hiburan sajer
    politik tinggi tak padan ngan kamu
    kesian…

    Comment by ahmad.munawar | September 18, 2008

  70. setuju sangat ngan hisham

    apa nak dihairankan pasal lompat melompat ni…

    “In the late 1950’s PAS expanded its base of support in Kelantan and Terengganu …and succeeded in winning power in both during the 1959 elections. In 1961 however, UMNO managed to entice several PAS members to cross the floor of the state assembly…with the result that the PAS government fell and was replaced by the Alliance government.

    In 1977 UMNO exploited rivalries within the Kelantan PAS, which resulted in the expulsion of PAS from BN, collapse of the state government and the imposition of emergency rule in the state. A subsequent election in 1978 resulted in an UMNO victory.

    – Disedut dari muka surat 64-65 daripada buku, “Government & Society in Malaysia” oleh Harold Crouch

    Lompat-melompat “dengan rela hati dan demi kepentingan rakyat dan negara” apa nak dihebohkan

    yang kita tak mau ialah beli-membeli, menyuap, merasuah supaya kerajaan tumbang

    Comment by ahmad.munawar | September 18, 2008

  71. betul-betul ke dia orang lompat pasai nak tolong rakyat?? silap-silap depa lompat pasai ada raja rasuah yang nak bagi dekat depa-depa ni sesuatu betul tak?? jangan suka guna nama rakyat kalau apa yang dibuat tu untuk kepentingan sendiri macam pemimpin agung pkr tu. kata saja la yang dia tu nak jadi pm pasai dulu dia dah hampi-hampir dapat kerusi tu.

    Comment by matbank | September 18, 2008

  72. berita terkini…
    PR dapat 35 kerusi,
    10 kerusi beli dari IKEA
    10 kerusi beli dari Court Mommoth
    10 kerusi beli dari kedai pak leman
    5 kerusi lagi beli dari yong ent.

    Comment by matbank | September 18, 2008

  73. ahmad munawar…
    gok mu cerdik pandai bah? Inilah dikatakan REFORMASI basi Bah????Hah… kan dah pecah tembelang… Reformasi kok? BERSIH KORUPSI, DEMOKRATIC… KETULUSAN… pelan2 tembelang dibuka dilihat bah bah bah…

    Pasai kononnya terlalu cordik tu ler hantak Team ke Taiwan, pakar2 yang masih beringus… ingat meko MP Sabah ni koman sangat bah?…

    Sepatutnya hantar depa pi further studies on Sabah kat SIPILOK , ramai Professor disana, Ori, belajar kat open air, atas pokok, takyah sampai keReading tau Australia, research kat Nepal pun takyah…

    Steady sikit bro…

    iiisssshhhhh…. Ahmad munawir… come here to get to feel of Sabah Politics before trying to give comments bah….

    and to Fuziah…. PKR Saidatul Badru pun depa tangkis bah, risik kenapa telah diberi pangkat yang begitu tertinggi bah… you pat my back I pat your back bah…. nothing is FREE bah…. iissshhh terhidu GAS masak pla ni……….

    Setakat cik puan ni, depa setakat sajikan brongkos dan ciKODOK bah sebagai penghargaan sudi pi nak menghibur mereka.. Masih beringus sangat bah…

    Dah ari ni hang bawa hal BALAK pla.. Terkilan nak BALAK juga ker…Nak challange DSAI jadi 1st “Girlie” PM bah.. Tolong teruskan kerjamu pi menjala bah…. This is my advice to you, please TRY TO FOCUS and put YOUR ACT TOGETHER…. Jangan jadi kerbau dicucuk hidung bah… Jadi alat DSAI bah… rugi nanti… pi tanya Saidatul Badru….

    Comment by croak croak | September 18, 2008

  74. matbank…

    Kat Sabah banyak kayu cantik2… Jati, meranti Kayu hitam,… Kat tempat cikFauziah tak dapat ditanding mutu nilainya bah…

    Kalo nak tempah buat kerusi, menantu saya ader kilang… showroom kat Tanjung Aru bah…

    HARGA PROMOSI…. RM pisang nak buak coKODOK.
    DELIVERY… POS ROKET

    Comment by croak croak | September 18, 2008

  75. kjsl….

    kat Reading tu aku leh tolong risik… Menantu aku kawin orang situ, umah kat Western Walk… kat Norfolk House… kut fauziah ponah pi berhari raya kok umah mereko dulu masa student sana..

    Tapi takyah sibuk2 sangat noh… yang menjadi pengukuran, berapa ekok katak di tangkap bah

    Comment by croak croak | September 18, 2008

  76. ahmad munawir….
    doksah dok berpidato cerdik disini gok… hal orang lain…. kitak kan nak bersatu tolong pn fauziah tangkap KATAK disini bah….

    Hal DSAI tu…. mu tengok air muka dia sudah…. tengok matanya yang LIAK tu… tak tenang gok? Zoom kat mata, renong beno2 sudah tau… tak kut ahli psychology tak leh analyse…

    Aku ni pakar telik mata bah…. kesian pn fauziah… hang pi belajar apa ni, personaliti KATAK pun tak dapat dipikat bah….

    Comment by croak croak | September 18, 2008

  77. matbank,
    35 Kerusi kerusi tu ader kaki tak…. takut tumbang takut nak duduk..

    Kut depa guna kerusi kaki swivel kut, leh pusing pusing….phewwwww, pusing.. gok poning nanti..

    Comment by croak croak | September 18, 2008

  78. wahai sedar2 penangkap katak sekelian

    weh hai tak malunya anak-anak bangsa aku ni
    menulis merapu-rapu
    kerusi beli dari ikea lah
    belajar di SEPILOK lah (taman negara)
    ape bende ni?

    kesiannya aku
    (sedih nak nangis pun ada)
    orang bercakap tentang mebina negara, bangsa

    budk-budak ni datang merapu-rapu

    making fools out of themselves

    hmmm, sabor jer le
    kot deme ni pun pengundi juge

    Comment by ahmad.munawar | September 18, 2008

  79. eh muhamad munawar…. SIPILOK tu kat sabah ne…bukan taman negara tapi Khas untuk membaik pulih Urang Utan bah…rehabilitation kato orang Australia…

    nak ajak kito semua membena negara cara nu, pi kat kat sana for higher learning… Kuliah diadakan kat pokok tinggi2 bah…

    Comment by croak croak | September 18, 2008


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: