Fuziah Salleh

Mendamba Politik Baru

Selekehnya SPR…

Entry by: Rozaini M R

YB Puan Fuziah Salleh telah mengadakan sidang media pada 25 Ogos, jam 11.30malam tadi.

SPR tidak menyelesaikan perkara-perkara yang ditimbulkan oleh YB Fuziah Salleh dan Sivarasa tengahari semalam.

Daftar Pemilih yang diwartakan dan dikemaskini telah mendapati bahawa ada pengundi-pengundi yang memang pengundi tetapi telah di keluarkan dari daftar yang digunapakai untuk pilihanraya kecil Permatang Pauh. Faktor-faktor disisi undang-undang yang membolehkan SPR mengeluarkan nama-nama pengundi dari daftar pemilih ialah : 1. Sudah berumur lebih 100 tahun 2. Telah digugurkan kerakyatan Malaysia 3. Telah meninggal dunia Bilangan yang dikeluarkan didapati tidak semuanya kerana mana-mana faktor di atas. YB Puan Fuziah Salleh dan team beliau mempunyai bukti yang cukup kukuh untuk membuktikan kenyataan itu. Akan tetapi SPR telah bertegas untuk mengatakan bahawa mereka (SPR) dalam konteks daftar pemilih Permatang Pauh ini adalah berhak sebagai authority untuk mengeluarkan nama-nama pemilih yang sah sebagai pengundi sebelum ini. Walaupun bilangan yang dipertikaikan mungkin tidak mengesani secara signifikan keputusan pilihanraya kecil Permatang Pauh, perbuatan wenangan mengeluarkan nama-nama pengundi yang sah di sisi undang-undang tanpa melaksanakan penelitian yang sempurna merupakan pelanggaran terhadap hak-hak asasi untuk memilih Wakil Rakyat dalam proses pilihanraya.

SPR telah cuai dalam melakasanakan tugasnya. Kecuaian yang sedemikian mencemar proses demokrasi di Malaysia. Jika perkara sekecil memastikan setiap Rakyat berhak mengundi tidak dapat dipenuhi, apakah yang boleh diharapkan daripada SPR yang sedia ada ini sebagai badan utama dalam proses memilih Wakil-wakil Rakyat yang bakal memimpin negara Malaysia. Menafikan hak mengundi Rakyat boleh menghalang Wakil Rakyat yang sebenarnya ingin dipilih oleh Rakyat tidak terpilih. Dengan itu, isu bahawa SPR sebagai alat umno-BN dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh ini tidak dapat di kesampingkan sama sekali. Bilakah akan tiba masanya Rakyat tidak lagi harus mempertikaikan perkara-perkara kecil seumpama memastikan nama-nama mereka ada dalam daftar pemilih SPR? Sungguh selekeh kerja-kerja SPR…

Photobucket Di kiri ialah YB Pn Rodziah Ismail, Pengarah Pilihanraya Wanita keADILan Pusat, kanan Pn Aishah Lamsah, Timbalan Pengarah Pilihanraya Wanita KeADILan Pusat.

Advertisements

August 26, 2008 - Posted by | Politics

1 Comment »

  1. PERKARA DAH BERLALU. JADI ELOKLAH DI ADAKAN PENGKALAN DATA DAFTAR NAM A PENGGUNDI YANG LAYAK OLEH PR SEBAGAI SIMPANAN DAN BOLEH DIGUNAKAN DENGAN SERTA MERTA PADA HARI MENGUNDI DENGAN PENGKALAN DATA YANG DI ADAKA OLEH PIHAK SPR. PAKAR IT MELAMBAK JADI GODAM SISTEM SPR TU.

    Comment by ABC | August 26, 2008


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: