Fuziah Salleh

Mendamba Politik Baru

Perhimpunan Aman BERSIH 10 November akan diteruskan

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Di dalam sebuah negara demokrasi seperti Malaysia, Pilihanraya yang ADIL & BEBAS merupakan hak setiap rakyat.

Dalam keadaan Pilihanraya di Malaysia masih belum di dapati Adil & Bebas, seperti yang dituntut oleh BERSIH, maka adalah wajar sekiranya rakyat menuntut demikian.

Saya berpendirian, pihak polis wajar membenarkan perhimpunan aman ini berlaku dan juga ianya merupakan tanggungjawab pihak Polis untuk memberikan segala sokongan dan kerjasama demi memastikan keselamatan semua rakyat yang berhimpun secara aman pada 10 hb Nov 2007 nanti.

Buktikan integriti pihak Polis dan janganlah berterusan menjadi pekakas pihak UMNO & Barisan Nasional.

UBAH SEBELUM PARAH
UBAH DEMI MARUAH

Fuziah Salleh

Timbalan Pengarah Pilihanraya Pusat

————————————————————————————————————–

Laman web BERSIH telah dihacked.

November 6, 2007 - Posted by | Politics

54 Comments »

  1. Perhimpunan pada 10 nov dibatalkan kerana agong tiada di Kuala lumpur. Ayuh kita gulingkan kerajaan pada 10 nov ini. Kita akan bermandi darah pada hari itu. ALLAHHUAKHBAR…ayuh! ramai2x kita hancurkan si laknat ini.

    Comment by pejuang_keadilan | November 8, 2007

  2. Awas propaganda dan usaha-usaha untuk mensabotaj dan menggagalkan gerakan rakyat. Perhimpunan 10 November tetap diadakan.

    Comment by Fuziah Salleh | November 8, 2007

  3. teruskan perhimpunan Aman “Bersih” tuntut hak kita sebagai Pengundi dan pastikan pilihanraya dijalankan dalam keadaan yang adil, Tiada lagi Pengundi Hantu, tiada lagi orang yang dah mati datang mengundi dan tiada lagi kecelaruan ketika mengundi…

    Bersama Menegakkan yang benar… Allahhuakbar….3X

    Comment by bukhari | November 10, 2007

  4. Tak payah kau nak pandai-pandai bersihkan, bersihkan dirimu anuar dari noda dan dosa yang amat besar yang anda telah lakukan!!!!!

    Comment by ruana | November 10, 2007

  5. apa natijah yg korg dapat dari perhimpunan ni?aku bkn penyokong kerajaan mahupun pembangkang sebab kedua-duanya karut…perhimpunan sebegini hanya menyusahkan org lain,dah himpun ramai2 kecoh2 pastu takde apa pun,balik2 camtu gak,yg susah org lain yg nak jln2 dlm bandar dgn keluarga,dahla polis kene buat road block kat semua jalan,jln confirm jam beb…kita cerita/tuntut hak macam mana sekali pun memang takkan dapat sebab kita dah tau sapa yg control semua tu,so kita sendiri kene start berubah,ni kita asik complain pemimpin kerajaan tak guna tapi ada gak pemimpin pembangkang yg sama tak guna…pikir2 la semua,jgn la buat jln jadi jam,hahaha…

    Comment by pemikir | November 10, 2007

  6. wahai pejuang_keadilan,sudah sediakah kau nak mandi darah?jgn cakap je ,mana tau derma darah pun pitam,haha jgn marah haa…belum time lagi kita nak mandi2 darah ni,guna kepala hotak yg ada utk berpikir,fight fizikal dah takleh pakai,yg penting mental & ekonomi,kuat kan asas…lagi satu aku nak tanya,time masuk jer waktu sembahyang ko berdiri di saf mana?

    Comment by pemikir | November 10, 2007

  7. Betul apa yang dikatakan pemikir. Kita ni asyik kata orang sana tak betul orang sini tak betul. Tapi selalukah kita tanya pada diri kita sendiri adakah kita betul atau kita pun sama juga dengan dia orang. Pak Man dah faham sangat dengan sikap pelik manusia ni. Waktu dia di atas dia pun sama , nak bolot semuanya, nak dihormati, disanjungi. Contoh yang paling kita mudah lihat seperti si Azwan Ali. Bab dia kata kat orang amboi..amboi pandainya dia. Tapi lihat pula bila orang komen tentang dia… amboi..amboi bukan main melenting lagi. Itu jenis manusia yang menunjuk sikapnya secara jelas. Begitu juga dengan puak-puak politik ni.. depa cerdik sikit pandai simpan “sikap pelik” tu. Baik UMNO, PAS, Keadilan dan lain-lain pun sama. Tanyalah dihati anda semua. Anda yang mempunyai jawapannya.. fikirlah.. renunglah

    Comment by Pemerhati Alam | November 10, 2007

  8. i see lips moving but i dont hear nothing

    Comment by roronoa zorro | November 10, 2007

  9. teruskan sahaja perhimpunan bersih ini…jangan takut..dah nama pun negara demokrasi..apa salahnya nak berhimpun…kalau hak ini dinafikan, maksudnya telah mencabar hak asasi manusia seperti yg diperuntukan dalam perlembagaan..baca perlembagaan tu bagi faham betol2….bodoh betol org yg tak bagi buat perhimpunan ni…

    Comment by fitri | November 10, 2007

  10. terima kasih Pak Man,hehe…tu la jgn kata politik,dunia hiburan pun sama gak,ngata org memang berbakul2 tapi bila sendiri kene kata baling baku…saya sokong Pak Man tang org kalo kat atas camner,kat tempat keje or opis kecik pun bende camni slalu jadi,tu baru yg untung 20-30ringgit,kalo bebilion2 takyah citer la…bukan masalah takut atau nak utk berhimpun tapi kita nak tau outcome tu dpt ker tak?selama ni perhimpunan bersepah2 tapi apa pun tara,cam ada sekali pas sembahyang jumaat di masjid negara ada kumpulan buat demonstrasi,nak tau outcome dia?haa jln jam,org nak balik opis pun lambat…memang la negara demokrasi,pernah tgk citer p.ramlee 3 abdul?demokrasi terpimpin?last2 kene “demokrasi terpimpin kepala hotak kau”,tu ada makna tu semua…pikirkan lah…

    Comment by pemikir | November 10, 2007

  11. Aku sokong pendapat pemikir dan pemerhati alam…apalah korangn ni….buat susah ja adakan perhimpunan….kalau ko rang rasa parti korang dah cukup kuat nantikan saja pilihanraya…apa mau takut…buat macam anak jantanlah…ada baiknya u all buat perhimpunan bantah sebarang kenaikan harga barangan dan minyak lagi berfaedah…..silap haribulan koranglah hero Malaysia….huhuhuhu….masa aku belajar kat U profesor aku cakap Dunia politik mana ada yg betul…kita tgk jalah ye apakah kesudahan drama diorang ni…huhuhhhu……jangan kantoi dengan ISA sudah lah…nanti anak bini tak makan kat rumah oiiii…..huhuhu

    Comment by Mr. ben malaysia... | November 10, 2007

  12. issh…isss…pejuang_keadilan jangan ikut rasa nanti U binasa….ha…satu lagi kalau u nak mandi darah pastikan buat wasiat yeee…hehehe

    Comment by Mr. ben malaysia... | November 10, 2007

  13. perhimpunan ‘haram’ adalah lebih layak digelar untuk perhimpunan2 seperti konsert artis2,, perhimpunan di dalam kelab malam, yang telah di ‘halal’kan oleh kerajaan.. bagi mereka yang berfikiran cetek seperi manusia yang konon nye ‘pemikir’ ini, hujahnya melambangkan kejahilannya..

    Comment by wan | November 10, 2007

  14. Assalamualaikum,

    Apa itu demokrasi ?

    1. Ultimate power untuk membuat sebarang political decision adalah tanggungjawab rakyat
    2. Setiap rakyat mempunyai peluang yang sama rata untuk terlibat sama dalam proses membuat sebarang keputusan, yakni,1 person 1 vote, dan juga kebebasan untuk memilih yang alternatif
    3. Sebarang polisi dibuat bagi memenuhi kehendak rakyat
    4. Semua political decision tercapai dengan kehendak dan kata majoriti

    Saudara dan saudari sekalian, negara kita, negara Malaysia, mengamalkan Representative Democracy. Kiti yang memilih perwakilan kita, yang mewakili rakyat on our behalf.

    Yang dikatakan demokrasi itu adalah cara kita mencapai sesuatu keputusan itu sesecara tak langsung, iaitu melalu perwakilan kita. Perwakilan act on our behalf. Undian diadakan sebagai simbol kita menyerahkan kuasa kpd kerajaan untuk membuat undang2 dan menguatkuasakan undang2 itu.

    Sebarang persaingan dan juga penglibatan dalam politik adalah secara sihat dan berlaku TANPA sebarang kekasaran/violence. Itu adalah norma2 sebuah negara yang mengamalkan demokrasi.Konstitusi kita mengatakan kita sebuah negara demokrasi, dan dengan itulah kita berpegang.TAPI bukan secara ganas dan bertentangan dengan agama dan budaya kita.

    Saya tidak nafikan, dan memang terbukti di dalam sejarah,bahawasanya rakyat akan memberontak dan memprotes jika hak2 asasi (seperti hak mengambil bahagian dalam politik dan menyuarakan pendapat dan ekspresi dinafikan atau disekat).

    Saya membantah dengan respon pejuang_keadilan yang menyatakan ‘bermandi darah.’. Ini silap besar kita, terutama kita dari golongan yang mengucap dua kalimah syahadah. Sikap dan idea yang ekstrim adalah bertentangan dengan agama kita. Kita bukan dari generasi yang jahil. Kita ada akal dan fikiran, dan utamanya kita mempunyai pegangan agama yang medorong dan mengajak kita kepada PERPADUAN dan bukan ke arah KEHANCURAN.Adakah kita ingin menjadi seperti negara2 lain di mana sistem politik dan kerajaan mereka goyah dan dipermainkan seperti bola keranjang.

    Saudara dan saudari, sedarlah sebarang perbuatan dan fikiran kita yang ekstrim hanya akan mendatangkan parah kepada kita. Negara lain akan memperlekehkan kita dan tidak mustahil kuasa2 besar lain akan turut bertepuk tangan, jika tidak campur tangan.

    Demonstrasi yang aman tak salah. Berkumpul ramai2 tidak salah. Tapi janganlah kita terlalu alpa hingga lupakan tatatertib kita. Tidak salah kita menyuarakan pendapat kita di laman2 web, tapi janganlah ia sehinggakan ia membawa kepada sikap2 negatif dan perasaaan yang meluap2 kerana tidak puas hati dengan sesuatu.

    Ada caranya, dan kita tahu sebarang keputusan itu tidak boleh dilakukan dalam 2 minit atau 2 saat.Kita bukan masak Maggi Mi. Kita bukan anak2 yang melakukan sesuatu dengan perasaan dan penuh emosi…….Kita bermain dengan kedaulatan dan keamanan negara. Fikirkan.

    Comment by missjewelz | November 10, 2007

  15. wah…semakin panas nampknya…huhu..alah senang je….korang fikir je n tanya hati sendiri time-time tak ada duit ni adakah mana2 parti datang tgk kita….tapi bila time nak pilihanraya…rumah atap nipah lantai bambo pun diorg naik…..so apa orang cakap bersederhana je bab-bab politikni…kita ni timun…diorg tu durian apalah sangat….berbuih maki hamun pun last2 kita juga kena sumbat dalam penjara….anak bini tara apa mau makan…huhuhuhuhuhuhuhu

    Comment by Mr. ben malaysia... | November 10, 2007

  16. Assalamualaikum…

    Pada pendapat saya kerajaan sekarang bertindak tidak adil!!!! Kerajaan sengaja mengarah polis uth buat sekatan jalan utama dan rondaan polis/FRU di kawasan Dataran Merdeka. Kerajaan sengaja berbuat demikian supaya hasrat murni haluan kiri utk meperbetulkan kerajaan gagal. Saya percaya ramai masyarakat di negara ini tidak sedar apa yang realiti berlaku… dan akibatnya sangat buruk jika mesej sebenar tidak dapat sampaikan dalam perhimpunan ini.

    Comment by permerhati | November 10, 2007

  17. allo bro wan,apa awak ckp tu memang betul,perhimpunan konsert/yg gegar/yg heboh,club2 mlm tu sume dah memang confirm la haram,kalo buat demonstrasi menentang bende2 2 ke,mat rempit ke,takpun isu yg logik ke takpe la gak,lagi satu cari la tempat yg tak kacau org lain kalo nak buat demonstrasi,gi buat kat stadium bukit jalil pastu panggil wartawan ramai2,jln pun tak jam,org nak bergerak pun senang,hahaha…
    dah la,korang berdebat la dlm forum ni,susah kita nak dapat hasil dari cakap2 kat sini,saya termasuk ke dalam forum ni pun sebab baru tau pagi tadi yg petang tadi ada perhimpunan bersih,saya pun terus la cari info n trus jumpa blog ni,saya cari info pun sebab nak tau jln mana tutup n ada road block sebab saya risaukan parents saya yg gi weding tghari tadi,mana la tau kene tahan,tau2 je la polis malaysia ni…
    so sorry yer kalo ada tersalah ckp,yg terasa tu harap tak simpan dlm hati,teruskan berpikir mana yg betul mana yg salah…
    p/s:perhimpunan time sekolah lari tapi time tua kalo ada perhimpunan giler laju datang,kahkahkah…

    Comment by pemikir | November 10, 2007

  18. dah nama forum,blog, memang la tempat menyuarakan pendapat.. To Puan Fuziah, i’m really sorry all this is taking place here @ ur blog.. I respect all the good intentions and deeds by all good people.May Allah Bless our strive for justice,opposition or non-oppositions.🙂 i’m on the neutral side.. banyak lagi yang tak tahu dan sedar tentang politik Malaysia, yang dikatakan mengamalkan demokrasi.Di mana perlembagaan kita?di mana konstitusi kita? Sama2 lah kita mematangkan fikiran dan gunakan kelebihan teknologi yang ada untuk menimba ilmu,serta menyuarakan pendapat secara positif dan membina,dan BUKAN untuk menjatuhkan maruah sesiapa.Rasulullah sangat menitik beratkan perbincangan yang damai dan aman.Bukan pertelingkahan dan pergaduhan. Setiap orang berhak menyuarakan pendapat mereka. Cuma saya takut segelintir rakyat kita sendiri bersuara tanpa asas. Saya takut yang dikatakan perlu berdemokrasi itu adalah rakyat shj dan bukan kerajaan. Kerajaan yang perlu lebih ‘berdemokrasi’.. mendidik dan menjamin hak2 asasi rakyat tidak dinafikan. People, we have get to get back to basics.. really..i mean,not just us.. you too dear executives,bureaucrats and administrators of Malaysia.

    Comment by missjewelz | November 10, 2007

  19. heloo bro jangan buat kerja BODOH jalan raya pon macam anjing……

    Comment by amy | November 11, 2007

  20. wei stop la kate kami anjing KERAjaan,kami pun cam korg jgak..
    kalo kami x jd anjing KERAjaan,..korg nk bg kami mkn?minyak keta korg nk isi?tp walo bagai mane pun,..kami mmg anjing KERAjaan,..

    Comment by sam | November 11, 2007

  21. cepat la balas….

    Comment by amy | November 11, 2007

  22. minta maaf la ye kami tk bwat lagi…………

    Comment by amy | November 11, 2007

  23. Alahai Anuar Ibrahim,

    Belum lagi matang rupanya hang ni…..bertindak pakai akai kalau dah matang
    bertindak pakai otak kalau dah jadi OTAI. Ini macam bebudak saja kelakuanya
    Dulu jadi orang atas tak fikiaq. Bila dok dibawah peragai masa jadi siswa tu mai balik. Bertindak bijak baru mai balik hang punya refutasi tu

    Degaq le hang punya geng kutu cokia ni sama.

    Jangan dok jadi caca marba….. leceh

    O.K Assalamualaiqum

    Comment by anak penang | November 11, 2007

  24. ALHAMDULILLAH…..
    walau apa pun yang terjadi,yang paling penting sekali adalah perhimpunan semalam tidak berlaku sebarang pertumpahan darah….
    bukan apa,yang paling penting NIAT dan tujuan sebenar perhimpunan tersebut adalah kerana MAHUKAN KEADILAN…..
    memorandum pun sudah diserahkan…
    buat masa sekarang berDOA sahajalah..
    kerana ALLAH berfirman: BERDOALAH NESCAYA KAMI AKAN PERKENANKAN
    yang paling penting mestilah IKHLAS kerana ALLAH…
    -ingatlah umat dan agama ISLAM semakin ditindas dan dihina setiap hari-
    -yang penting kita tetap berpaksikan kepada AL-QURAN DAN AS-SUNNAH-

    Comment by GERAKAN KEBANGKITAN ISLAM | November 11, 2007

  25. Salam Reformasi…

    Comment by ricita | November 11, 2007

  26. Berpijak di bumi nyata…..Cuba pandang kembali ke belakang kita…. siapakah yang mendapatkan kebebasan pada bumi Malaysia….Siapakah yang berjuang mendapatkan kemerdekaan kita….Semua ini bermula dari UMNO….Jangan hanya pandai bercakap konon menegakkan kebenaran yang sebenarnya hanya menunjukkan kejahilan… BERSIH adalah kotoran yang nyata di bumi merdeka ini…. dan ADIL itulah kepincangan yang membawa pada pada bumi permai ini. Tolonglah…. jangan menghancurkan bumi merdeka ini…

    Comment by Melati Putih | November 11, 2007

  27. huhuh…syabas semua ada pendapat masing2….tapi korang semua ingat…walau sefanatik mana kita sokong parti jgn lupa tanggungjawab sebagai manusia…yang ada anak isteri tu ingat2lah ye…yang ada suami tu pula join perhimpunan, keluar rumah tanpa kebenaran suami paham2 je ye apa hukum hakamnya….huhuhu..janganlah keji mengkeji wahai sahabat ku…kita hidup didunia ni pun sentisas perlukan pertolongan orang lain sama ada sedar atau tidak…umpat keji,kutuk mengutuk tu kerja syaitan…takan kita nak join dengan geng syaitan kot…huhuhu…alah senang je…korang naksangat tukar kerajaankan?? apalagi gunalah kuasa pengundi yang ada…ha tu barulah budaya orang malaysia…bangsa malaysia tiada budaya samseng…saya bukan nak sokong mana2 parti, kita ambil contoh negeri kelantan dan sarawak…mereka tak berkenan dengan BN…so sampai time pilihanraya mereka laksanakan tanggungjawab…tgklah kat kelantan masih PAS…kat sarawak setengah rakyat tak suka cara wakil rakyat BN mereka undi parti yang mereka rasa boleh membela nasib mereka untuk mengantikan wakil rakyat BN….hahah…tu baru cara orang ada sekolah..huhuhu…tak payah buat perhimpunan….rakyat susah…tapi kalau u all kelmarin buat perhimpunan protes harga minyak nak naik…rakyat salut dengan korang…koranglah hero malaysia….uhuhuhuhu..tapi silap…hampe..

    Comment by Mr. ben malaysia... | November 11, 2007

  28. gua tabik dengan u melatih putih…i nobatkan u wanita kedua malaysia..heheh

    Comment by King of rempit. | November 11, 2007

  29. uii king of rempit hang gila ka…apalah

    Comment by Mr. ben malaysia... | November 11, 2007

  30. oiii,,,,xyah gado2…umno join adventure la ngan pas n adil,,,abes citer,,,,ok ape….jalan masjid jamek dah “dibersihkan”…so DBKL xyah susah2 gie bersihkan lagi ye,,,

    Comment by aithe | November 11, 2007

  31. cayala mr ben malaysia,,,,,fair

    Comment by aithe | November 11, 2007

  32. Disini saya ingin maklumkan semua warga rempit pada 12.12.2007 bertempat di stadium nasional bukit jalil( dataran merdeka tak mainlah ) kita akan adakan perhimpunan rempit se Asia…semua warga rempit di jemput hadir bagi memeriahkan ulang tahun tahun ke dua penubuhan REMPIT…pasal permit jangan risau pertubuhan BERSIH tak ada permit pun tak kantoi buat perhimpunan raksaksa nikan kita pertubuhan KOTOR…lagi lah boleh…KAMI BUKAN ALONG KAMI CUMA NAK LELONG…..huhuhuhuhuh

    Comment by King of rempit. | November 11, 2007

  33. oii,,,king rempit ni beto ke x beto ni…dah mkn ubat ke,,,,

    Comment by aithe | November 11, 2007

  34. mr. ben malaysia…u sekarang dah join pertubuhan politik ye HUHUHU…tak pe kirim salam dengan G.W.Bush…lah bush tu dulu geng serempit dengan aku mr.ben..tak sangka dIa dah jadi presiden syaitan sedunia…u now bush tu suka makan petai…hang balik amerika hang bawa seguni petai….comfrom suka gila dia….TAK PAYAH KASIH BUNYI PUN BOLEH…

    Comment by King of rempit. | November 11, 2007

  35. Berfikirlah Secara Waras….

    aku ni x sebelah sesaper pun… cuma nak korang berfikirlah secara waras dan menggunakan otak manusia bukan binatang.. yang korang duk sibuk gado2 sesama sendiri wat per… masing2 ada pemimpin biarkan dorang sendiri yang berbincang… tu lah tanggungjawab dorang. kita jadi pemerhati sudahlah.. buat apa nak buang masa & tenaga. mana yang betul kita support yang x betul kita bagi nasihat. lagi satu yang orang yang benci sgt dgn kerajaan ni… korang kerja sektor kerajaan ke sektor pembangkang….? duit dari mana korang bagi anak bini makan? lainla kalau korang keje, gaji dibayar oleh pembangkang? pikir2 kanlah ye…..

    Comment by Rakyat Malaysia | November 12, 2007

  36. aku bukan nk menyokong mana mana pihak.. aku sokong kerajaaan,cuma aku tak paham kat mana letaknya demokrasi yang kita banggakan di malaysia ni. bagi aku senang je… mana- mana dalam kerajaaan BN yang tak betul.. kita betul kan… kita lawan ….. pembangkang pula… teruskan lah usaha anda… bukan semua yang pembangkang suarakan tu tak betul… banyak juga teguran yang betul daripada pihak pembangkang yang harus kerajaan pertimbangkan… saya paham.. hasrat pembangkang pun sama juga dengan hasrat kerajaan iaitu untuk mewujudkan negara malaysia yang aman, makmur adil dan maju… cuma masing masing dengan cara tersendiri… so.. ambik yang jernih.. buang yang keroh…

    Comment by aminkl | November 12, 2007

  37. tolong la beb
    aku nyampah betul ar pari pembangkang yg macam bengkang ni
    cuba korang sume pikir eh
    pemimpin pembangkang kalau nak hantar manifesto pegi hantar sendiri
    kenapa nak menyusahkan penyokong..
    takut ker apa?
    dia sendiri yg tak puashati buat per heret org lain
    jgnla nak libatkan institusi Raja plak dalam memuaskan kehendak sendiri
    nak jadi pemimpin mesti ada aset
    Air Liur sahaja tara guna
    buat mereka yg mengikut2 fikir sikit apa yg anda dapat?
    apa pun aku tetap duduk dalam BARISAN

    Comment by Bunga cinta Lestari | November 12, 2007

  38. satu kelompok duduknya melayu kita, satu kelompok melayu lain dalam kelompok lain…Melayu sebenarnya sudah terbelah.. aku sedih betul. Kalau betul korang rasa apa yg kerajaan buat adalah salah betulkan lah.. kenapa mesti menggulingkkannya semata2 untuk mengambil alih tempat duduk? FIKIR sebenarnya itu MANIFESTO keadilan atau MANIFESTO pemimpin keadilan Sendiri?. Ada yg dipergunakan tapi tak perasan ker?..Aku sebagai bekas mahasiswa dan sebelum ini pernah respek Dr. Anwar, sorry to say..ramai mahasiswa boleh berfikir dgn baik. Kita mau lahirkan golongan yg berfikir bukan yg Menjadi pengikut semata-mata. Perkara yg terjadi pada tahun 1998 terjadi lagi nampaknya tahun ini. Sedih! Kenapa kita tidak boleh DUDUK dalam BARISAN dgn tegak dan LURUS??. Majulah BARISAN NASIONAL..jgn takut pada tentangan. BARISAN sudah lama wujud takkan ada yg boleh menggugatnya.

    Comment by Bunga cinta Lestari | November 12, 2007

  39. tak mo la gado2..cube bwk baik2 pakat..takde la road block sane-sini.,.
    tak bagus…
    huhu…
    jgn la jadi camni lagi…i nak bawak emak gi pasar Chow Kit pon susah..sesak giler..slalu 10minit dah sampai..kali ni sampai 1.5 jam..ngantuk beb…

    Comment by mawarmerahjambu | November 12, 2007

  40. kalau dah namanya manusia, masuklah parti nama baik manapun tetap ada kelemahannya. Jadi, fikir-fikirlah yang mana terbaik.

    Comment by adon | November 12, 2007

  41. pemikir, pemerhati alam ( Pak Man ) dan Mr. ben Malaysia eloklah sama-sama bodoh. Nak bagi pendapat pun macam orang tak ada pelajaran, entah tinggi manalah pelajaran korang ni. Demokrasi berpelembagaan yang diamalkan oleh negara sendiri pun tak tahu, lain kali pegi belajar dulu dan banyak membaca, jangan cukup sampai SPM je. Si mawar putih ni pun satu, yang membawa kepada kemerdekaan tanah melayu ni adalah pejuang-pejuang yang yang menentang inggeris, jepun dan komunis. korang tak belajar sejarah ke? Ada tak geng-geng UMNO sekarang yang memerintah negara ni yang tercatat dalam buku sejarah sekolah. Sejarah mengabiskan duit rakyat adalah. Masa perhimpunan pewakilan baru-baru ni asyik cerita pasal duit atas meja dan bawah meja. Geng-geng anjing UMNO cuma asyik kerja kira duit yang dapat dikumpul. Hidup UMNO !!!!!!!! tanyalah pada diri sendiri. adalah aku sedang bermimpi.

    Comment by komeng | November 12, 2007

  42. saya setuju dengan komeng,betul tu….cakap jangan ikut emosi dan nafsu,cakap biar ikut ilmu dan iman…
    nafsu bila dah diasuh dengan kemewahan macam tula,hinggakan rezeki pun tak yakin datang dari mana.. dari Allahkah?atau dari makhlukkah??padahal pemilik segalanya adalah Allah rabbul alamin…takut nak mengatakan kebenaran…
    syabas untuk perhimpunan BERSIH…teruskan berhimpun, tegakkan keadilan di negara kita…..moga kita semua dapat hak masing2…

    Comment by ayong | November 12, 2007

  43. KALAU mengikut perlembagaan, kita boleh memilih pemerintah dengan adanya pilihanraya yang mana kita mengundi untuk bahagian atau parlimen. Saya pun orang SPR juga, masalahnya ialah SPR sendiri yang tidak telus dalam menjalankan tugas yang mana terlalu ramai pengundi hantu dan pengundi orang yang dah mati pun ada. Jadi inilah matlamat perhimpunan bersih ini diadakan supaya masyarakat mengambil perhatian terhadap lakonan SPR yang selama ini mengaburi mata masyarakat. Tentang zakat pun tidak telus kerana kita tidak tahu ke mana wang zakat itu dilaburkan. Buat apa BERSAMA MU (TV3) diadakan sekiranya wang zakat ini betul-betul sampai ke orang yang sepatutnya yang memerlukan. Siapa boleh jawab. Cuba tanya orang yang susah dan merempat yang ada di sekeliling anda, ada ke mereka pernah menerima zakat. Ada ke patut…alahai

    Comment by komeng | November 12, 2007

  44. Kau orang tak sedar-sedar ke. Kalau MCA masuk DAP, orang cina dah bersatu, lu orang UMNO nak masuk ape. Nak masuk PAS, semua orang melayu pergi lari ke kelantan duduk bawah ketiak NIK AZIZ. nak ke korang.

    Comment by komeng | November 12, 2007

  45. Bunga cinta lestari dan miss jewelz memang pandai memperkatakan tentang demokrasi berpelembagaan kerana mungkin berpelajaran dan banyak membaca ( masih muda dan tidak pernah masuk dalam SPR ni ), tapi di dunia yang nyata ia tidak seperti yang disangkakan. kita memilih kerajaan kita sendiri dengan adanya pilihanraya tetapi badan berkecuali yang menjalankan tugas tidak amanah dan jujur. Kalau nak tahu yang sebenarnya, memohonlah menjadi petugas SPR. Entah dari mana datang peti undi yang menyokong BN bila dah terdesak/ nak kalah. Yang bertugas selalunya kakitangan kerajaan, jadi ia bukan badan yang berkecuali. Cuba pergi mengundi, petugas akan membaca nama dan no kad pengenalan serta no siri tiket undi juga dicatat, maka undi itu tidak berbentuk RAHSIA lagi kerana kita boleh dapat kesan sesiapa yang menyokong kerajaan atau sebaliknya. Kalau tak main KOTOR macam ni mungkin kerajaan akan kalah, itu dinamakan politik itu KOTOR, tetapi politik tak KOTOR, cuma orang yang berpolitik itu yang MENGOTORKANNYA. Jika anda berada di dalam perhimpunan BERSIH tersebut walaupun dari jauh, cuba anda perhatikan percanggahan antara laporan media (surat khabar) dan berita di TV dengan kejadian yang sebenar, mungkin anda jumpa bezanya. Jadi media pun dah tak berapa nak betul, baca dan dengar boleh, tapi percaya JANGAN.

    Comment by komeng | November 13, 2007

  46. komeng cakap baik sikit ya…kalau kau mau mati kau cakap…kita jumpa pukima kau

    Comment by Mr. ben malaysia... | November 13, 2007

  47. komeng aku cakap dengan kau aku tak dapat jumpa kau tapi cara lain aku boleh musnah kan kau….kau tunggu saja buah TANGAN DARI SABAH DAN SARAWAK ni terbang jumpa kau…kau tunggu komeng…siapkan liang lahad kau dan kain putih….

    Comment by Mr. ben malaysia... | November 13, 2007

  48. Mr. Ben malaysia. kau marah ke, kalau kau marah kau kena jual. liang lahat dan kain putih je nak kene sedia, kain warna lain tak boleh ke? merah ke, biru ke? BODOH

    Comment by komeng | November 13, 2007

  49. Jodoh, Mati Dan Rezeki adalah urusan Allah SWT. Bukan makhluk yang menentukan, maka jadilah orang yang beriman. Banyakkan lah berselawat.
    Sabar ye Mr. ben malaysia, supaya kamu ditempatkan bersama dengan orang-orang yang sabar dan beriman. Alhamdulillah

    Comment by komeng | November 13, 2007

  50. mr.ben…apalagi kasih mati ja si komeng tu…kita urang tulung ko..aku kenal juga ko siapa mr,Ben….klu ko minta bantuan kmi tulung…asalkan mati semua diaorang…diorang si komeng babi of malaysia…nasiblah diorang bukan di sabah kalau di sabah saja…siuk juga urang semenajung ni kita kasi makin ikan yu sabah.

    Comment by Lawak bodoh | November 23, 2007

  51. sokokng kamu lawak bodoh dgn mr.ben…urang semenanjung memang sial…pukima

    Comment by tempoyak budu.. | November 23, 2007

  52. dah memang dunia akhir zaman…
    pemimpin yang jahil akan disanjung…
    para alim ulama’ akan dihina…
    sama-samalah kita beristighfar…
    mengenangkan dosa2 yang telah kita lakukan…
    adakah kita mahu melihat anak2 kita pada masa hadapan hidup dalam…
    kejahilan…?
    …astaghfirullah…astaghfirullah…astaghfirullah…teruskan…teruskan…
    biarlah bibir2 mata kamu mengalirkan airmata darah sekalipun teruskanlah
    menangis…menagis kerana Allah, Rasul, Islam…
    bukan kerana dunia…

    Comment by ^_^ | November 25, 2007

  53. assalamualaikum kepada semua rakyat malaysia terutamanya yang memberi pendapat yang baik dan tidak kurang juga kepada tukang komen yang dihormati. pejuang_keadilan,disini ana nak nasihatkan anta.ana memang kagum dengan semangat anta tetapi pada 10 nov itu demonstrasi bukan rusuhan.kpd ruana,kenapa anta/i nak suruh orang tobat, tapi anta/i dah tobat belum.kpd pemikir yang ana sanjungi,anta sedar tak apa yang anta tulis di dlm blogger ni?sebenarnyer anta ni ikut perkembangan semasa tak.puak-puak pembangkang telah menyerahkan memorandem kepada pihak kerajaan,tp kerajaan buat dek je.tu sebab depa buat demo tu.anta baca tak dalm hadis yang bermaksud agama itu nasihat.katakanlah adik anta buat salah takkan anta buat dek je.kalau anta cakap demokrasi terpimpin itu palahotak,habis tu negara malysia ini bercorak dengan ape.bukankah demokrasi.anta tlh menghina malaysia.okey,ana nak tanye anta,adakah relevan isu rempit ini diketengahkan?itulah akibatnya kalau tidak ikut hukum Islam. pada pemerhati alam semesta pula ,anta ni sebenarnyer tu pendapat anta ataupun ikut palahotak si pemikir tu?Allah taala telah berfirman d dalm al-quraan yang bermaksud “Allah tidak akan merubah nasib sesuatu kaum,tp kaum itu yang merubahnye sendiri”.anta ingat semua parti tu semua same ke?Firman Allah taala,”adakah sama orang yang berilmu dengan bukan yang berilmu”.allo mr ben m’sia macam man nak menang kalau asik kena tipu je.katakanlah,dln satu lumba lari,anta adalah pelumba lari harapan m’sia,tp bayangkan dalm pertandingan itu tidak adil dan tipu,sakit tak hati anta?anta seorang lagi tidak ikut perkembangan semasa macam yang lain.mungkin anta asyik baca harian metro @berita harian je.kalau begitu,selaklah harakah atauypun suara keadilan.sudah banyak demo yang dibuat oleh para pembangkang tentang isu yang anta tulis itu.tak jadi hero malaysia pun.amy,anti nak buat koen ke tak?kesimpulanya ,kepade para para pengomen,baik kome kaji sendiri didalam al-quran dan hadis yang telah ditinggalkan oleh Rasullah S.A.W.jangan pakai tulis je.tengok jugak perkembengan semasa.adakah sesuai atau tidak?

    Comment by syed alhafidz | November 26, 2007

  54. apalah ko orang ni emosi sangat sapa yang naik jadi pemimpin pun sama gak masa belum dapat berkoyan janji manis dibuat dah dapat lu sape wa sape ko gaduh2 pun ape yg ko orang dapat ko dah pilih pemimpin ko sendiri pun tak puas hati lagi mana janji manis pemimpin mu minyak naik semua naik takut2 nanti rakyat yang naik angin masa tu baru lah tau langit tinggi rendah dah lah bung masa je ngan aktiviti mengarut ni lebih baik ko orang semua fikir macam mana nak majukan diri ko orang apa dia orang kt atas tu tengok ko orang masa dapur tak berasap pendidikan anak2 ko orang macam mana sakit pening ko orang ada di ambil kira usah lagi lah jadi alat mainan orang insaf lah k..untuk kita maju ke hadapan tak de sape yg bleh bantu kecuali diri sendiri renung2kan lah k…

    Comment by apall | July 22, 2008


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: