Fuziah Salleh

Mendamba Politik Baru

Boikot jangan tak boikot!


Ajal pertemuan di tangan Tuhan. Begitu juga dengan pilihanraya kecil di Malaysia. Ianya akan berlaku apabila seseorang wakil rakyat meninggal dunia. Yang terkini ialah pilihanraya kecil DUN 06 Batu Talam di daerah Raub, Pahang. Batu Talam yang terkenal penuh dengan misteri Mona Fendi dan Dato Mazlan kini berdenyut kembali.

TPM, Najib Razak membuat kenyataan bahawa pembangkang tidak ada isu untuk diketengahkan dalam pilihanraya ini. Khairy, menantu kesayangan Abdullah Badawi pula menuduh Anwar dan barisan pembangkang sebagai pengecut kerana memboikot pilihanraya kecil Batu Talam.

Alangkah melesetnya pemikiran kedua-dua pemimpin UMNO tersebut.

Kasihan penduduk Batu Talam, mereka kini sedang menghadapi keadaan sektor pertanian yang lembab, masalah penempatan FELDA yang tak kunjung selesai, dan sering mengalami banjir kilat apabila hujan lebat. Kedengaran juga rungutan rakyat Batu Talam berkenaan jambatan gantung yang berusia 30 tahun belum pernah diganti walau sekali. Jangan nanti ada yang mati katak kerana aspek keselamatan jambatan tersebut diabaikan.

Kini kedengaran sama dicelah bunyi menderam kenderaan yang memperbaiki jalan, suara-suara yang berani dari kalangan mereka yang mengatakan bahawa masalah mereka hanya akan temui janji untuk diselesaikan bila pilihanraya menjelang. Kebiasaannya memang begitulah budaya politk BN. Rakyat akan makan hati berulam jantung di waktu antara satu pilihanraya hingga ke pilihanraya yang akan datang. Nah, kali ini bergembiralah wahai rakyat Batu Talam kerana habuan kamu sudah pun tiba.

Lebih kasihan lagi bagi rakyat Batu Talam, calon Umno-BN yang akan bertanding adalah seorang yang sedang melalui saman mahkamah oleh orang Umno sendiri yang tidak berpuashati dengan kontrak yang telah dibatalkan. TPM Najib Razak kata anak tempatanlah yang akan memberikan khidmat kepada orang Batu Talam nanti. Seolah-olah tidak ada orang lain lagi untuk dijadikan calon. Malang seribu kali malanglah bagi rakyat Batu Talam.

Mereka kata kita pengecut akan tetapi, saya kira, mereka yang mencampuri urusan SPR, di mana SPR sepatutnya menjadi badan bebas bagi mengendalikan proses pilihanraya dalam negara, mengamalkan demokrasi yang merupakan pengecut sebenar. Mereka ini hanya berani menghunus keris, kononnya pembela nasib bangsa ketika di atas pentas. Pengecut yang tahu bahawa mereka akan kalah sekiranya proses demokrasi dan pilihanraya yang bersih dibenarkan berlaku.

Dalam masa yang sama, ada juga golongan penyokong mahupun pendokong parti yang kurang faham kenapa berlakunya pemboikotan ini. Ada juga yang mengandaikan bahawa kita akan boikot semua Pilihanraya di masa akan datang termasuk Pilihanraya Umum. Takkanlah kita mahu beri Barisan Nasional menang percuma dan Kerajaan BN bermaharajalela sampai bila-bila? Cukuplah dengan penipuan mereka terhadap rakyat! Cukuplah juga dengan mereka memijak kepala kita selama ini dan menghabiskan harta negara untuk perut buncit mereka serta kroni-kroni mereka. Marilah kita hayati bersama bahawa usaha kita memboikot ini adalah semata-mata untuk menyiapkan padang yang lebih rata untuk kita bertanding dalam Pilihanraya umum yang akan datang. Maka dengan itu jangan kita pandang remeh usaha ini. Dengan itu juga kita harus tidak duduk diam kerana kita hanya ada masa beberapa bulan sahaja sebelum Pilihanraya Umum ke-12. Kita harus pikul tugas menyampaikan mesej kepada rakyat bahawa selagi pilihanraya tidak dilaksanakan secara adil dan bebas maka selama itulah hak mereka akan dinafikan. Hakikatnya, Malaysia yang dipimpin oleh Umno-BN bukanlah negara demokrasi yang menjamin hak rakyat bahkan pemimpin BN mendidik rakyat untuk tidak menghirau hak orang lain demi untuk memastikan mereka terus berkuasa.

Dengan pengakuan Pengerusi SPR, Abdul Rashid Abdul Rahman, baru-baru ini bahawa SPR tidak telus dalam mengendalikan proses pilihanraya serta organisasi tersebut juga tidak bebas dari campurtangan parti pemerintah, sudah cukup menjadi hujah untuk kita menegaskan pendirian kita untuk Reformasi Proses Pilihanraya. Apatah lagi apabila kita menyingkap segala penyelewengan yang berlaku pada pilihanraya umum ke11 tahun 2004 yang telahpun dilaporkan didalam buku Sham Democracy terbitan Parti Keadilan Rakyat, menambahkan lagi kukuhnya hujah kita. Hakikatnya, Reformasi Proses Pilihanraya masih belum bermula malah Kerajaan BN akan menentang perkara tersebut habis-habisan. Apakah payah sangat bagi mereka untuk mewujudkan demokrasi yang bersih dan berintegriti? Pemboikotan pilihanraya kecil Batu Talam adalah tanda protes yang mendalam terhadap segala kepincangan SPR dan desakan agar berlaku segera perubahan-perubahan yang wajar untuk melahirkan demokrasi tulin yang berintegriti di Malaysia.

Ayuh teman-teman, kita gunakan kesempatan ini untuk menyeru kepada orang ramai tentang bagaimana penyelewengan yang dilakukan oleh SPR dan terselewengnya Proses Pilihanraya di Malaysia. Malah tanggungjawab ini sama pentingnya dengan tanggungjawab keluar mengundi. Memahami proses demokrasi, mendidik orang lain untuk memahaminya, menyampaikan mesej tersebut kepada yang lain di sekeliling kita adalah tuntutan demi mewujudkan negara dan bangsa yang berintegriti. Saya kira ianya satu usaha yang berbaloi untuk kita buat sungguh-sungguh. Kita tidak akan rugi apa-apa, malah siapa tahu satu hari nanti mungkin negara kita juga akan tergolong di dalam negara yang mempunyai sistem pilihanraya yang dihormati dan pada ketika itu, kita tahu bahawa kita telah pun memberikan sumbangan kita!

 

Fuziah Salleh

Advertisements

January 18, 2007 - Posted by | Politics

1 Comment »

 1. I will also boycott the coming GE for the simple reason the SPR sangat berat sebelah dan tutup 2 mata the way govt machinery mobilised to ensure BN win.

  It must be a mass movement to be berkesan. Walaupun Malaysia tak ade law macam Thailand whereby the uncontested calun mesti collect a minimum % if votes, we can shame the BN in the eyes of the world community that rakyat Malaysia tak yakin sama SPR.

  If any voters forced to go to polling station, they can spoil the votes to show displeasure.

  Before I sign off, I like to thank all who were at the highway toll protest at great risks to your life and limbs tho nothing untoward happened at this event this time.

  Thank you for your courage and spirit of sacrifice for all Malaysians.

  Comment by humanly | January 19, 2007


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: