Fuziah Salleh

Mendamba Politik Baru

Kalah pertempuran, menang peperangan

Berita mengenai boikot pilihanraya kecil Batu Talam adalah sesuatu yang dijangkakan oleh para pemimpin Barisan Rakyat. Pengakuan Pengerusi SPR tentang pelbagai kelemahan SPR merupakan isu-isu yang telah sekian lama dibentang oleh barisan parti-parti pembangkang (Barisan Rakyat) kepada SPR dan pihak berkuasa. KeADILan juga telah mengemukakan laporan lengkap (http://www.malaysia-today.net/Sham_Democracy.pdf ) beserta bukti-bukti yang jelas kepada SPR untuk diambil tindakan wajar dengan segera. Belum ada apa-apa perubahan yang menjamin ketelusan dan keadilan di pihak SPR setakat ini.

Oleh itu, pilihanraya kecil Batu Talam merupakan suatu pilihanraya yang berat sebelah dan tidak adil kepada pihak lawan BN (http://malaysia-today.net/blog2006/beritankom.php?itemid=1800).

Rakyat, khususnya para pengundi di Batu Talam, diseru untuk menyokong pemboikotan ini dan tidak keluar menundi pada hari mengundi nanti. Dengan itu, memberikan isyarat yang kukuh terhadap ketidakpuasan rakyat terhadap kerajaan BN dan menjadikan kemenangan BN sebagai tidak membawa apa-apa erti.

Sebuah kerajaan yang manganjurkan integriti dalam semua aspek dan hal, tidak akan hanya menghamburkan slogan, sewajarnyanya benar-benar membiarkan proses domokrasi tulin dan keadilan berlaku dalam sebarang pilihanraya.

Setakat ini, belum nampak sebarang tanda bahawa SPR sudah meninggalkan imejnya sebagai “salah satu parti komponen BN.”

Advertisements

January 11, 2007 - Posted by | Politics

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: