Fuziah Salleh

Mendamba Politik Baru

Subsidi Rakyat Ditarik, Syarikat Diselamatkan

Artikel ini pertama kali disiarkan dalam Suara Keadilan bertarikh 27 Disember 2006 – 10 Januari 2007 di ruangan SERIKANDI LESTARI.

—————————————————————————————

Subsidi Rakyat Ditarik, Syarikat Diselamatkan

Tol naik lagi? Mengeluh orangramai. Kenaikan tol yang akan berkuatkuasa pada 1hb Januari tidak sepatutnya menjejaskan harga barangan, terutama barangan makanan, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Mohd Shafie Apdal.

Shafie menambah dia tidak nampak apa alasan untuk menaikkan harga kerana kenaikan pada kadar tol kurang 1% kos pengangkutan dan pengeluaran.

“Banyak jalan yang digunakan untuk menghantar barangan tidak melalui jalan-jalan yang bertol, dan di mana mereka perlu bayar tol, jumlahnya kecil saja,”katanya.

Kementerian akan memantau dengan lebih dekat ke atas harga barangan bagi memastikan tiada peniaga yang mengambil kesempatan membuat keuntungan berlebihan, dia menambah.

Itulah janji dan ikrar yang diberi setiap kali harga sesuatu perkhidmatan dinaikkan, namun peniaga tetap menaikkan harga barangan.

Segala kenaikan: minyak, tol, tarif elektrik, akan meninggalkan kesan negatif terhadap ekonomi negara.

Adakah kerajaan bersedia untuk mendedahkan perjanjan yang telah dipersetujui dengan syaikat konsesi kepada pengetahuan awam bagi membuktikan kenaikan yang akan dikuatkuasakan adalah wajar?

Jika kerajaan sanggup, maka rakyat akan melihat kewajaran kenaikan yang dicadangkan, tetepi apa yang berlaku kini, isi kandungan perjanjian tersebut tertakluk di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Setiap kali tol naik, semua harga barang yang lain naik juga. Namun satu saja yang tidak naik, gaji pekerja – masih sama sejak tiga tahun lalu!

Bagaimana rakyat mampu menghadapinya? Bagaimana anak-anak mereka yang akan ke sekolah masuk tahun 2007 ini?

Dari menaiki kereta, mungkin ada yang terpaksa menaki motosikal sekarang. Bagi mereka yang bermotosikal mungkin juga akan bertukar menggunakan basikal. Apa sudah jadi dengan Malaysia yang dikatakan maju dan mempunyai ekonomi yang memberangsangkan dan “menjadi contoh ikutan” negara-negara menbangun yang lain?

Tidak hairanlah kadar jenayah semakin meningkat kerana sungguh sukar memastikan pendapatan yang sedia ada memenuhi keperluan asas keluarga.

Jika kerajaan ingin mengenakan tol di jalan-jalanraya, kenapa tidak dikecualikan cukai jalan seperti apa yang berlaku di Thailand.

Jadi, apabila kerajaan mengatakan Malaysia mengenakan tol yang terendah di Asia, perlu diingatkan bahawa negara-negara yang mengenakan tol yang tinggi tidak mengenakan cuka jalan. Maklumat itu tidak pernah diceritaka kepada rakyat oleh para menteri setiap kali berlaku kenaikan.

Sementara kerajaan menyatakan ketidakmampuannya menanggung subsidi kepada lebuhraya, pada masa yang sama ia cuba mewajarkan penggunaan wang rakyat pembayar cukai berjumlah RM11 bilion bagi mengambilalih projek-projek penswastaan yang gagal; RM3.256 bilion untuk Star LRT dan RM4.486 bilion untuk Putra LRT.

Begitu juga RM2.802 bilion untuk Malaysia Airlines System Bhd (MAS), RM142 juta bagi Lebuhraya Seremban-Port Dickson oleh projek Lebuhraya Utara Selatan Bhd (PLUS), RM 135 juta bagi Penjara Bandar Kuching, RM192.54 juta bagi Skim Pembentungan Nasional daripada Indah Water Konsortium, RM8.3 juta bagi Unit Penyelidika Makana Muslim barangan Pengguna yang kini di bawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Daripada kerajaan membelanjakan wang rakyat untuk menyelamatkan syarikat-syarikat tersebut dan membazir dalam acara-acara yang mewah-mewah seperti Piala Monsoon I Terengganu yang tidak memberi manafaat kepada majoriti rakyat, adalah lebih bijak kerajaan terus membayar subsidi untuk rakyat jelata.

Kerajaan selah-olah tidak sensitif kepada penderitaan rakyat dan terus menghimpit rakyat dari semua sudut. Begitu juga janji dan ikrar Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi untuk membanteras rasuah dalam perkhidmatan awam dan badan-badan agensi kerajaan. Tetapi sehingga sekarang impian rakyat untuk melihat negara bersih dari rasuah kian pudar.

Siapakah yang meletakkan pemimpin yang sedemikian untuk memegang amanah meerajui pentadbiran negara?

Rakyat! Rakyatlah yang sebenarnya berkuasa memilih sesapa saja untuk dijadikan pemimpin. Maka sebahagian kesengsaraan dan ketidakpuasan hati rakyat adalah disebabkan oleh rakyat sendiri. Tapi rakyat juga berkemampuan merobahnya…dengan memilih pemimpin-pemimpin yang bersih, jujur dan amanah, berpandangan luas, meluaskan kebaikan, menyatakan yang benar walaupun tidak menjadi popular, dan menunaikan segla janj tanpa ditangguh-tangguh.

Dalam kehidupan ini, impian adala permulaan kepada kenyataan atau realiti yang bakal dikecapi.

Malaysia baru menjadi impian rakyat; Malaysia baru yang menyantuni rakyat, yang menyebarluaskan rezeki anugerah Tuhan kepada yang berhak, yang menghidupkan kebersamaan di kalangan rakyat yang berbilang kaum dan agama, dan yang dipimpin oleh barisan rakyat yang memerangi habis-habisan sebarang bentuk kezaliman yang wujud di Malaysia hari ini.

Malaysia Baru hendaknya mengutamakan pengagihan kekayaan negara dengan bijaksana dan adil, yang menjadi pelindung kepada mereka yang lemah, yang menganjurkan berbuat baik kepada mereka yang memerlukan, dan yang mendidik pemimpin dan rakyat saling mewujudkan hubungan yang bersih, jujur dan amanah.

Malaysia Baru adalah Malaysia yang bebas dari tipu helah para pemimpin yang diruntun nafsu, mementingkan diri, dan mengabaikan tanggungjawab dan amanah terhadap rakyat.

 

Hjh Fuziah Salleh

Advertisements

January 5, 2007 - Posted by | Politics

1 Comment »

  1. Semua boleh selagi rasuah di amalkan di Malaysia. Di antara pemberi rasuah dan penerima rasuah, siapa sebenarnya jadi lembu. Carilah kerja halal dan jangan jadi lembu…

    Comment by malaysia-baru | January 18, 2007


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: